biznis
0

440.000 KM za zapošljavanje Roma

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U skladu sa Memorandumom o razumijevanju za implementaciju Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja za 2009. godinu, Federalni zavod za zapošljavanje će izraditi program zapošljavanja Roma u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za realizaciju programa od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dobit će 440.00 KM.

Tim povodom su jučer predstavnik Vijeća Roma Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić i predstavnica Fondacije "Romski sekretarijat" Lejla Leon Diaz posjetili Zavod. Naime, intencija predstavnika Zavoda je da prije i prilikom izrade programa konsutliraju i predstavnike romskih udruženja, kao i nevladinih organizacije koje se bave problematikom romske populacije u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora, dogovoreno je, između ostalog, da će u programu zapošljavanja Roma u BiH biti postavljeni isti kriteriji kao i kod drugih programa zapošljavanja koji se odnose na teško zapošljive kategorije stanovništva, te da će se sufinansirati zapošljavanje Roma kod poslodavaca uz osposobljavanje, odnosno obuku za radno mjesto, kao i njihovo samozapošljavanje. Pored toga, postignut je i načelan dogovor o zajedničkim aktivnostima na promociji tog projekta.

Nakon što prođe proceduru usaglašavanja, u dnevnim listovima će biti objavljen javni poziv za učešće u programu, saopšteno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.