Irska
0

400 milijardi eura pomoći bankama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irska predsjednica Mary McAleese potpisala je u četvrtak zakon kojim se bankama u irskom vlasništvu osigurava 400 milijardi eura garancija kako bi se održalo povjerenje u finansijski sistem zemlje.

Potpisivanje zakona potvrđeno je kratkim saopćenjem iz njzina kabineta, prenijela je agencija Reuters.

Zakon, koji je već u najavi izazvao priliv gotovog novca iz Britanije u irske banke vlada je predložila u utorak, a parlament mu je dao "zeleno svjetlo" u četvrtak ujutro nakon rasprave koja je potrajala cijelu noć.

Zakon kojim država garantira za depozite i dugove šest banaka u irskom vlasništvu u iduće dvije godine razljutio je mnoge u susjednoj Britaniji, gdje su ga finansijski stručnjaci ocijenili kao antikonkurentski i zatražili od Bruxellesa da reagira, pozivajući se na pravila o zabrani državne pomoći.

Londonski Financial Times je u četvrtak u uvodniku optužio Dublin za "ekonomski nacionalizam", ocjenjujući da bi zaštita koju država nudi irskim bankama mogla destabilizirati druge finansijske institucije.

Pod takvim pritiskom vlada u Dublinu je saopćila da će možda proširiti pomoć i na strane banke koje imaju filijale u Irskoj, ali će zahtjeve rješavati od slučaja do slučaja, prenijele su agencije.

Banka Alster, dio Kraljevske banke Škotske, britanska HBOS banka i Nacionalna irska banka (NIB), koja je u vlasništvu Danske banke, već su zatražile da budu uključene u shemu pomoći.