biznis
0

4,1 milijardi dolara za zdraviji imidž Coca-Cole

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U petak je saopćeno da je Coca-Cola kupila privatnu kompaniju koja prozvodi isključivo vodu i energetske napitke, Glaceau, za 4,1 milijardi dolara. Ovo je ujedno i najveća akvizicija najvećeg svjetskog proizvođača pića koja bi trebala privući potrošače koji vode zdrav život.

Iako se radi o iznosu koji je gotovo dvostruko veći od prošlogodišnje procijenjene tržišne vrijednosti Glaceaua, u Coca-Coli vjeruju da je ovakav potez dugoročna prilika vrijedna toliko novca. Mnogi analitičari smatraju da je ovakva cijena zapravo funkcija Glaceauovog astronomskog rasta.

Kompanija Glaceau će nastaviti poslovati kao samostalna jedinica Coca-Cole, a plan je da se novim proizvodima poput Vitaminwatera, Fruitwatera, Smartwatera i Vitaminenergyja znatno poveća prodaja širom SAD-a, gdje je sve popularniji zdrav način života. Očekuje se da će Glaceau početi donositi zaradu Coca-Coli tek u 2008. godini.

Coca-Cola je u Evropi već uspješno lansirala novi napitak sa nula kalorija poznat kao Coca-Cola Zero i time najavila planove za udaljavanje od zaslađenih sokova.