Velika Britanija
0

350 milijardi funti pomoći finansijskom sektoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski ministar finansija Alistair Darling u srijedu je objavio vanredni paket pomoći vrijedan 350 milijardi funti za spašavanje ugroženih britanskih banaka.

Planom se predviđa korištenje novca poreznih obveznika za kupovinu dionica u velikim bankama u pokušaju zaustavljanja krize u finansijskom sektoru, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Darling je izjavio da su mjere koje vlada poduzima odgovor na "izuzetna vremena".

"Ta su vremena apsolutno kritična što se sistema tiče i mi želimo osigurati da sistem ponovo funkcionira", izjavio je on za TV stanicu Sky News.

"To je proces za koji će neizbježno trebati vremena. To nije trenutna promjena, nego restrukturiranje, to je uspostava sistema, i to je veoma bitno", kazao je.

Osam britanskih banaka i osiguravajućih društava - među kojima su RBS, Barclays, HBOS, Lloyds TSB i Nationwide - obavezalo se na provedbu prvobitne sheme vrijedne 25 milijardi funti.

Vlada je izjavila kako je spremna učiniti dostupnim još najmanje 25 milijardi funti za osam ostalih institucija.

Engleska banka također je povećala postojeću specijalnu shemu likvidnosti od 50 milijardi funti na 200 milijardi, dok je dodatnih 250 milijardi funti upumpano na osnovu sheme o garanciji duga.

Vlada se nada da će vanredne mjere dati potrebni poticaj u kapitalu i pomoći u obnovi povjerenja kako bi privoljela banke da ponovo pozajmljuju novac jedne drugima.

Vlada, međutim, zahtijeva da u zamjenu za novčanu injekciju banke moraju uvesti preferencijalne dionice s fiksnim kamatnim stopama umjesto dividendi za dioničare i podržati kupce kuća i malih biznisa.

Porezni obveznici bit će prvi na listi za kupovinu preferencijalnih dionica u bankama, što znači da će oni biti prvi na redu za isplatu dividendi.