Potpisan sporazum
0

25 miliona dolara za dovršenje i opremanje bolnica

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar za finansije i trezora BiH Dragan Vrankić i potpredsjednik Odbora i direktor Saudijskog fonda za razvitak Yousef Al-Bassam potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o dovršenju i opremanju četiri medicinske ustanove s područja FBiH.

Riječ je o kreditu u iznosu od 25 miliona USD uz kamatnu stopu od dva posto na godišnjem nivou te rokom otplate od 25 godina, uključujući i grejs period od pet godina.

"S ovim iznosom bit će dovršeni i opremljeni Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Klinička bolnica u Mostaru te regionalni medicinski centri u Mostaru i Konjicu", istakao je Vrankić zahvalivši se na pomoći koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža BiH.

Kredit će, objasnio je Vrankić, biti iskorišten za unapređenje pružanja medicinskih usluga u ove četiri ustanove. Dodao je da se nada da će odlične političke odnose dvije zemlje uskoro pratiti i mnogo razvijenija ekonomska saradnja.

Al-Bassam je ukazao na prijateljske veze koje njeguju BiH i Kraljevina Saudijska Arabija te podsjetio da je ova zemlja BiH do sada odobrila veoma povoljne kredite u iznosu od 76,45 miliona KM kao i grant u iznosu od 20 miliona USD.

Regionalni medicinski Centar "Safet Mujkić" u Mostaru dobit će 3,5 miliona USD koji će biti utrošeni u izgradnju jedinica intenzivne njege za kirurgiju, ortopediju, nabavu medicinske opreme, nabavu vozila hitne pomoći, instalaciju klimatizacijskog i informacijskog sustava te izgradnju sistema za opskrbu medicinskim gasom.

KCUS će od 14,5 miliona USD izgraditi i opremiti centar za kardiokirurgiju, maksilofacijalnu kirurgiju, za kematologiju te izgraditi i opremiti središnju apoteku kao i glavni ulaz, kafeteriju i administrativne urede.

Klinička bolnica u Mostaru izgradit će, uz pomoć 6,6 miliona USD, onkološki centar, dovršiti medicinski centar i obaviti nabavku neophodne medicinske opreme dok će Opća bolnica u Konjicu zahvaljujući 400.000 USD kredita proširiti i opremiti svoju medicinsku ustanovu te nabaviti vozilo hitne pomoći.