Norveška kompanija
0

200 miliona eura za iskorištavanje rijeke Bosne

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo planovima norveške kompanije "Technor energy Asa", da u realizaciju projekta regulacije, razvoja, zaštite i energetskog iskorišćavanja rijeke Bosne, na dijelu od Doboja do Modriče, ulože oko 200 miliona eura, i činjenicom da će izgradnjom šest hidrelektrana, biti omogućena proizvodnja novih 76 MW električne energije.

Entitetska Vlada ranije je dala saglasnost na zaključivanje šest koncesionih ugovora, a na današnjem sastavku u Banjoj Luci predstavnici norveške kompanije, koju su predvodili, predsjednik Upravnog odbora, Knut Paulsen i izvršni direktor Geir Inge Siversten, istakli su da se spješno realizuje prva faza projekta.

Dodik je rekao da Vlada podržava kompaniju “Technor energy Asa”, da, u predviđenom roku, završi projekte na rijeci Bosni, koji su od značajnog interesa za RS.

Predstavnici “Technor energy Asa”, istakli su da će završetkom radova, koji će početi polovinom sljedeće godine, biti omogućena kompletna regulacija vodotoka rijeke Bosne, zaštita od poplava, i obezbijedit će se dodatnih 1.600 hektara poljoprivrednog zemljišta visoke kategorije.

Također, izrazili su zainteresovanost i za druge hidroenergetske projekte u RS-a, saopćeno je iz Vladinig Biroa za odnose s javnošću.