Udari recesije
0

2.737 dijasporaca dobilo otkaz i vratilo se u BiH

Sarajevo-x.com
Globalna ekonomska kriza osjetno je pogodila državljane Bosne i Hercegovine koji rade u inostranstvu. Otpuštanja radnika porijeklom iz naše zemlje najprije su krenula u zemljama regiona, dok je manji broj njih dobio otkaz u drugim evropskim zemljama.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine dostavljenih našem portalu, na evidenciju službi za zapošljavanje u BiH prijavilo se ukupno 2.737 radnika po osnovu prestanka radnog odnosa u inostranstvu.

Dosadašnji podaci pokazuju da je 1.642 radnika porijeklom iz BiH dobilo otkaz u Sloveniji, dok je njih 787 ostalo bez stalnog zaposlenja u Hrvatskoj. Broj bosanskohercegovačkih radnika koji su dobili otkaz u Austriji iznosi 125, dok je njih 111 otpušteno sa radnih mjesta u susjednoj Srbiji.

Recesija je pogodila i 39 naših radnika u Njemačkoj, koji su dobili otkaz te se prijavili na biro za zapošljavanje. Nešto manje otpuštenih bilo je u drugim evropskim zemljama, od čega 17 u Crnoj Gori, 6 u Italiji, 5 u Rusiji, 4 u Švicarskoj i jedan radnik u Danskoj.

"Riječ je uglavnom o radnicima SSS, VKV i KV spreme koji su radili u autoindustriji, metaloprerađivačkoj, tekstilnoj industriji, kao i kompanijama koje su proizvodile tehničku robu i opremu. Primijećen je i određeni broj radnika koji su radili u građevinskoj industriji“, potvrdila je za Sarajevo-x.com Sanela Zeljković, portparolka Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine