Skenderija
0

17. decembra Sajam zapošljavanja

FENA
JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u saradnji s Privrednom komorom Kantona Sarajevo (PKKS) organizuje Sajam zapošljavanja koji će se održati 17. decembra u Centru Skenderija.

Sajam je prilika za direktnu komunikaciju onih koji traže posao i potencijalnih poslodavaca. Predsjednik PKKS Kemal Grebo i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Vahid Muharemović danas su na pres-konferenciji u ovoj komori pozvali poslodavce, koji prepoznaju značaj ovakvih projekata, da dostave svoje zahtjeve, odnosno potrebe za zapošljavanjem radnika.

Muharemović je istakao dobre rezultate prošlogodišnjeg sajma zapošljavanja na kojem je 45 poslodavaca iskazalo potrebe za 875 radnika. Po tim zahtjevima, nakon sajma angažovano je 233 radnika. Također, održan je i okrugli sto posvećen perspektivama zapošljavanja u KS-a, te ulozi i značaju obrazovnog sistema u rješavanju problema nezaposlenih.

Grebo i Muharemović ću istakli da zaposlenost u KS-a i u Federaciji BiH ima stalnu tendenciju rasta. Od početka godine se bilježi smanjenje broja nezaposlenih pa je bitno da se takvi trendovi nastave posebno u situaciji uzrokovanoj posljedicama globalne finansijske i industrijske krize.

Grebo je kazao da je broj zaposlenih u KS-a u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec lani veći za 18,1 posto, a u Federaciji BiH za 9 posto. Na kraju augusta u KS-a registrovan je 119.271 uposlenik što predstavlja 27,6 posto ukupno uposlenih na teritoriji Federacije.

Od ukupnog broja zaposlenih, u privrednim djelatnostima KS-a bilo je uposleno 59,2 posto, a u vanprivredi 40,8 posto. Najveći broj zaposlenih je u trgovini (18,5 posto), prerađivačkoj industriji ( 12,2 posto), djelatnosti saobraćaja i veza ( 8,6 posto) te građevinarstvu (7,2 posto).

Za osam mjeseci ove godine smanjena je stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prethodne godine za 7,2 posto.

Grebo je dodao da je na kraju augusta registrovano ukupno 61.457 nezaposlenih lica, što je manje za 7,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Pozitivna je činjenica, po njegovim riječima, da su tokom ove godine registrovana stalna mjesečna smanjenja ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica na biroima rada u KS i šire. Jedan od uzroka su i češće kontrole poreske inspekcije kao i inspekcija rada.