Vjerna kopija
44

Zotye nudi nevjerovatno preciznu kopiju Porschea Macan

Klix.ba
Kineske kopije svega i svačega, pa tako i automobila, već odavno su poznate, ali iz godine u godinu postaju sve bolji u tome. Možda najbolji skoriji primjer dolazi iz kompanije Zotye koja nudi model SR9 koji je zaista pravi klon Porschea Macan.

Zotye SR9 je novi SUV iz Kine, a u suštini je to besramna kopija Porsche Macana. Koliko su kineski plagijatori postali dobri u tome najbolje govore ove fotografije koje porede SR9 i Macan, počevši od samih dimenzija i proporcija, do vrlo preciznih dizajnerskih detalja kao što su usisnici na braniku, oblik vanjskih retrovizora i u suštini svega ostalog. Jedino gdje nam se čini da je Zoty pokušao biti "originalan" su prednja svjetla i maska koja više podsjećaju na ona sa prethodne generacije Cayennea.

Zotye SR9 se pojavio na tržištu krajem prošle godine. Cijena SR9 počinje sa oko 100.000 jena što je oko 15.000 eura, dok cijena za Porsche Macan počinje na oko 550.000 jena ili oko 80.000 eura. Dakle za cijenu jednog originalnog Macana možete dobiti 5.5 njegovih kopija.

Zotye nudi samo jedan motor u svojoj kopiji i to 2,0 turbo motor od 190 KS i 250 Nm, dok će naknadno ponuditi i 1,5 turbo opciju sa 150 KS.

Motori potiču iz "braka" kompanija Shenyang i Mitsubishi Motor, a koji u suštini pogoni većinu kineksih modela, uključujući i već poznati Landwind X7 koji je plagijat Range Rovera Evoque.

Razlike i nevjerovatne sličnosti kopije i originala pogledajte u fotogaleriji.