{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zimska oprema u automobilima od danas nije potrebna

Klix.ba
15.4.2018. u 09:12
50
42
Zimska oprema u automobilima od danas nije potrebna
50
Zimska oprema u automobilima od danas nije potrebna
Foto: Pixabay.com
Vozači u Bosni i Hercegovini od danas nisu više zakonski obavezni da posjeduju i koriste zimsku opremu u automobilima.
Na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za neposjedovanje opreme naplaćivale su se 40 KM.

Kao i svake godine, policijski službenici su provjeravali vozila, a nesavjesni vozači koji nisu posjedovali potrebnu opremu te tako ugrozili sebe i druge učesnike u saobraćaju, kažnjavani su prema zakonskoj odredbi.

Od danas je vrijeme za ljetne gume, a najpopularnije i vjerovatno najrelevantnije testove guma moguće je pronaći na stranicama Njemačkog auto-moto kluba ADAC, dok jednako dobre, ako ne i bolje testove provode specijalizovani magazini kao što je, također njemački, Auto motor und sport.

Za prvo upoznavanje sa aktuelnim modelima i njihovim performansama ovo će biti sasvim dovoljni vodiči koji na jednom mjestu okupljaju sve gume koje zanimaju vozače.

Kada je riječ o skladištenju guma, prije skidanja ih treba označiti prema pozicijama (prednje, zadnje), potom ih skinuti i oprati te dobro obrisati, kako bi se spriječila korozija. Također, preporučuje se vađenje zaglavljenih kamenčića i šljunka iz profila guma.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: