Prva polovina oktobra
32

Ženevski sajam automobila će se ove godine održati u Dohi

D. B.
Organizatori Međunarodnog sajma automobila Ženeva su saopćili da će se historijski događaj i ove godine održati u Dohi.

Kako je saopćeno, sajam će biti održan od 5. do 14. oktobra, a Ženevu i Švicarsku će zamijeniti Doha, glavni grad Katara.

Oni koji planiraju doći na sajam imaju se čemu radovati, bit će predstavljeno deset novih automobila, a na štandovima će se predstaviti 30 različitih brendova sa svojim najnovijim i najuzbudljivijim vozilima. O proizvođačima učesnicima se trenutno malo zna, no više informacija će biti objavljeno na GIMS-ovim kanalima na društvenim mrežama u narednim sedmicama.

Pandemija koronavirusa je spriječila održavanje sajma u Ženevi, no teku planovi s ciljem povratka historijskog automobilističkog događaja u Švicarsku.

"Uzbuđenje raste zbog prvog izdanja Qatar showa u Dohi, od kojeg nas dijeli svega nekoliko mjeseci. Na putu smo da napravom ovaj događaj novim, vrhunskim automobilskim sajmom na Bliskom istoku te da premostimo jaz između uzbudljivih automobilskih industrija na Istoku i Zapadu. Jedan od naših izlagača je učestvovao na svakom izdanju Ženevskog sajma automobila od 1924. godine i s tim istim entuzijazmom će nam se pridružiti u Dohi", izjavio je Sandro Mesquita, direktor Međunarodnog sajma u Ženevi.

Sajam je osnovan 1905. godine te je postao jedan od vodećih svjetskih automobilskih događaji, a proizvođači ga često biraju za predstavljanje svojih uzbudljivih superautomobila i sportskih automobila. Nedavna značajna predstavljanja uključuju modele Toyota GR Supra, Lamborghini Huracan Evo i nekoliko tuniranih automobila uglednih tunera Brabusa i Mansoryja.

Sajam u Kataru počet će ekskluzivnom ceremonijom otvaranja 5. oktobra, a dva dana kasnije će šira javnost moći posjetiti događaj. GIMS Qatar je planiran tako da se poklopi s trkačkim vikendom Formule 1 u Kataru, koji se vozi između 6. i 8. oktobra. Pored predstavljanja novih automobila, Nacionalni muzej Katara će biti domaćin formua o budućnosti dizajna automobila, a planirano je i off-road iskustvo.

GIMS sljedeće godine slavi 100. godišnjicu međunarodnog sajma, koji će se 2024. održati od 26. februara do 3. marta, a fokus će biti na razvoju mobilnosti.

"Ženeva nudi priliku da se na ovu posebnu godišnjicu istakne put industrije u narednom stoljeću. Bit će to platforma za prikazivanje izuzetnog istraživačkog i razvojnog rada kompanija širom svijeta", zaključio je Mesquita.