Bila je trudna
48

Žena tuži Teslu nakon što je njen dvogodišnji sin pokrenuo Model X i udario je

D. B.
Žena iz Kalifornije je pokrenula tužbu protiv kompanije Tesla tvrdeći da je greška u dizajnu Modela X omogućila njenom dvogodišnjem sinu da pokrene automobil i da ju udari dok je bila trudna.

Riječ je o Mallory Harcourt, koja je sa svojim suprugom kupila Model X 2018. godine, prvenstveno jer su smatrali da je siguran. Međutim, dva dana nakon Božića, dogodila se nesreća zbog koje je preispitala svoju odluku o kupovini ovog električnog automobila te je pokrenula tužbu.

Prema tužbi, Harcourt je na dan incidenta stigla kući te je shvatila da je zaboravila ključeve ulaznih vrata u klinici za kiropraktiku koja je u vlasništvu njenog supruga. Međutim, s obzirom da je morala presvući svog dvogodišnjeg sina, odlučila je postaviti sto za presvlačenje u garaži prije nego krene nazad po ključ. Izvadila je pelenu iz automobila, no vrata za vozača je ostavila otvorenim. Dok je bila zauzeta, dječak se udaljio od nje i ušao u automobil, a kada je ona to učinila, rekla mu je da izađe iz vozila i krenula prema Modelu x.

Međutim, dječak je pritisnuo kočnicu, potom dodirnuo ručicu mjenjača, a onda i papučicu za ubrzanje. Model X se pokrenuo, dostigao brzinu od 12 km/h i udario Mallory. Ona tvrdi da nije imala vremena da reaguje, kao i da je samo čula pucanje vlastitih kostiju. Susjed je pozvao hitnu pomoć, a nakon što je transportovana u bolnicu, ustanovljeno je da je žena zadobila lom karlice. U tom trenutku je bila trudna osam i po mjeseci, a zbog nesreće je sedam dana kasnije obavljen prijevremeni porod.

Harcourt je morala provesti sedam dana u bolnici, nakon čega su troškovi liječenja dostigli 73.000 dolara, tvrde njeni advokati. Iako su povrede zacijelile, ona navodi da i dalje osjeća bolove, dok njen sin ima emotivnu traumu zbog nesreće. Njeni advokati navode da se može očekivati da djeca uđu u automobil, ali ne i da pokrenu automobil. Navode da je to posljedica "nesigurnog Teslinog dizajna", a iz kompanije su odbacili optužbe tvrdeći da je nesreća posljedica nemarnosti dječakove majke.

Harcourt traži odštetu za troškove liječenja, duševnu bol i drugo.