Zaštitni znak Lincolna
14

Zašto plava boja dominira među luksuznim modelima?

DP
Određene nijanse sinonim su za prestižne brendove automobila.

Od ukupnog broja prodanih Lincolna tokom prošle godine, 10 posto je plave boje.

Boja vozila može biti važno obilježje automobila, a za pojedine modele i upečatljivi simbol. Nekada su određene nijanse u bliskoj vezi s proizvođačima, pa izrada vozila u nekoj drugoj boji izgleda kao fabrička greška.

Ferrarijeva Rosso Corsa crvena jedan je od najboljih primjera. Lamborghini žute boje pojavljuje se češće od ostalih modela ovog proizvođača, a Audi RS je slavu stekao u Nardo sivom izdanju.

Upečatljive boje automobila nisu uvijek povezane s njihovim egzotičnim izgledom. Jedan od primjera je Lincoln i niz plavih nijansi po kojem su njegovi modeli poznati.

Nijansa plave boje (flight blue) postala je zaštitni znak Lincolna. Avijacija i koncept slobode inspirirali su dizajnere modela Lincoln Corsair i Lincoln Aviator. Zato su odlučili da najveći broj modela bude u nijansama plave boje, piše Carbuzz.

Psihologija boja utječe na ponašanje ljudi. Crvena donosi strast i uzbuđenje, pa je popularan izbor kada je riječ o brzim automobilima. Jedan od najpoznatijih primjera je Ferrari. Dizajneri Lincolna plavom bojom žele naglasiti opušteni luksuz, svojstven proizvodima njihove kompanije.

"Po temperamentu i temperaturi plava je jedna od hladnih boja u spektru. Donosi smirenost i opuštanje, stvarajući dojam tihe i hladnokrvne postojanosti", objašnjava izvršna direktorica Panton instituta boja Leatrice Elseman.

Lincoln nudi svoje modele u pet nijansi plave, Chroma Crystal, Blue Diamond, Flight Blue, Artisan Blue i Rhapsody.

Glavna dizajnerica boja i materijala Lincoln grupe kaže da plava boja stimulira povjerenje, spokoj, samopouzdanje i sklad. Nijanse plave se mogu vidjeti i u interijeru Lincolna, a ova opcija posebno je vezana za model Corsair.

https://www.youtube.com/watch?v=DQ85Ff8_fn8

Riječi dizajnera nekada zvuče previše apstraktno, ali ne treba zanemariti njihove motive u odlučivanju o bojama automobila.