Samo pet primjeraka
10

Zagato predstavio rijetki kabriolet na Maseratijev pogon

D. B.
Maserati je prije nekoliko dana predstavio prelijepi kabriolet MC20 Cielo s fantastičnim Nettuno V6 motorom, ali oni koji preferiraju Maseratijev moder u retro karoseriji mogu se obratiti italijanskoj kompaniji Zagato koja ima rješenje.

Model zvanično nazvan Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati je elegantni kabriolet koji dolazi nakon coupea viđenog na događaju Villa d'Este 2015. godine. Zagatov novi model predstavlja nastavak saradnje s Maseratijem koja je počela još 1931. godine.

Mostro Barchetta Zagato je impresivan automobil inspirisan Materatijem 450S iz 1957. godine, putnički odjeljak se nalazi iza duge haube koja je ukombinovana sa rešetkom hladnjaka ovalnog oblika. Kao i originalni 450S, novi kabriolet nema oštre ivice, nego ga karakterišu obline na pravim mjestima. Zakrivljeno vjetrobransko staklo i krov daju udobnu unutrašnjost, a na automobilu se nalaze 19-inčne felge.

Kupci mogu birati između dva Maseratijeva motora, a izbor čine 4,2-litarski atmosferski V8 i 3,0-litarski twin-turbo V6 motor. V8 razvija 414, a V6 čak 621 KS. Naravno, riječ je o istom V6 motoru koji pokreće MC20.

Mostro Barchetta Zagato je težak samo 1.200 kg te koristi karbonsku MonoCell šasiju, kompozitnu strukturu za okvir vjetrobranskog stakla te stražnji čelični podokvir. S pomenutim motorom uparen je 6-stepeni manuelni sekvencijalni mjenjač, a podaci o performansama nisu objavljeni.

Zagato će proizvesti samo pet automobila od kojih će svaki biti personaliziran, dok cijena nije poznata.