Ostvareni novi rekordi
33

Za Lamborghini je 2023. godina bila najbolja u historiji, prodano više od 10.000 automobila

D. B.
Prošla godina je bila rekordna za Lamborghini, koji je prvi put u svojoj historiji prodao više od 10.000 automobila.

Lamborghini je ostvario prihod od 2,66 milijardi eura, što je najviše u jednoj godini otkako kompanija postoji, odnosno 12,1 posto više nego 2022. godine.

"Lamborghini nastavlja rušiti rekorde, dosljedno i u različitim oblastima, jedan za drugim. To znači da su naše odluke i vizija bili ispravni te da su dali doprinos rastu kompanije", izjavio je Stephan Winkelmann, direktor Lamborghinija.

Finansijski direktor Paolo Poma je kazao da je rastući prihod pomogao u povećanju operativne marže svake godine od 2017. Prošle godine je zabilježen procent profita od 27,3 posto što znači da je operativna marža iznosila 723 miliona eura. To je prvi put da je kompanija premašila prag od 700 miliona eura.

"U 2023. godini smo ponovo zabilježili neviđen finansijski i poslovni učinak, koji nas pozicionira kao jednog od ključnih globalnih luksuznih igrača. Između ostalog, ovo nam omogućava da optimistično gledamo u budućnost te da planiramo sljedeće korake našeg dugoročnog rasta", rekao je Poma.

Lamborghini se raduje ovoj godini jer počinje prodaja novog modela Revuelto. Kompanija je već saopćila da su knjige narudžbi pune za prve dvije godine proizvodnje, što znači da slijedi svijetla budućnost.

"Operativni rezultat od 723 miliona eura zajedno s operativnom maržom od 27,2 posto jasni su znakovi da je usvojena strategija zdrava. Ovo nam omogućava da gledamo u budućnost i planiranom za naredne godine s novim i izazovnim ciljevima", kazao je on.

Lamborghini ove godine planira predstaviti i plug-in hibridnu verziju Urusa, kao i nasljednika Huracana. Oba modela će se vjerovatno prodavati u daleko većem broju u odnosu na V12 hiperautomobil.