Za sve prilike
6

Yamaha predstavila četiri modela novih e-bicikala

Klix.ba
Kompanija Yamaha koja tvrdi da je izmislila e-bicikle, odnosno električne bicikle 1993. godine, pripremila je nove modele za svaki način života.

Trenutno su dostupna četiri modela, a prvi je CrossCore hibridni cestovni performance bicikl s triangularnim ramom i ravnim ručkama. Bicikl CrossConnect je opremljen korpom na stražnjem dijelu namijenjenom prevozu prljaga, dok je UrbanRush savršen urbani bicikl s tankim gumama koji je praktičan za gradske gužva. Što se tiče model YDX Torc, to je planinski bicikl s debljim gumama koji je spreman za izazove na offroad terenima,

Sva četiri modela imaju PW series drive jedinicu uparenu sa 500 Wh litij-jonskom baterijom. Tri gradska bicikla su dobila PWSeries SE električni motor, a planinski model je dobio PW-X mator, lakšu jedinicu s dodatnom asistencijom. Podešavanje asistencije omogućavaju korisniku da izabere koliku pomoć želi od motora.

S obzirom da su bicikli djelomično električna vozila, Yamahini e-bicikli imaju i integrisani senzor za brzinu koja se prikazuje na LCD ekranu, kao i broj pređenih kilometara te stanje baterije. Baterija se može ostaviti na biciklu ili se skinuti i puniti pomoću Yamahinog brzog punjača. Korištenjem standardne utičnice vrijeme punjenja baterije iznosi četiri sata.

Iz Yamahe naglašavaju da se radi o biciklima, a ne skuterima, tako da se ne možete kretati bez okretanja pedala.

Model CrossCore košta 2.399 dolara, a cijena raste do 3.499 dolara za YDX Torc model.