Podsjetnik
12

X-Klasa nije prvi pick-up s trokrakom zvijezdom

Klix.ba
Uoči predstavljanja Mercedesovog pick-up modela X-Klasa vrijedi spomenuti neke ranije pick-up modele iza kojih stoji slavna njemačka automobilska kompanija.

Mercedes je još 1936. godine predstavio pick-up izdanje popularnog modela 170 V koji se nudio i kao sedan, roadster, wagon i cabrio, a 170 V je poslužio i kao osnovica za nekoliko posebnih izdanja koja su bila prilagođena potrebama taksi vozača, policije, hitne službe, vojske... Automobil je pokretao 1,7-litarski četverocilindarski motor (37 KS), a ušao je u historiju kao prvi Mercedesov automobil čija je proizvodnja ponovo pokrenuta nakon Drugog svjetskog rata.

U ranim sedamdesetim godinama dvadesetog stoljeća Mercedes je na osnovici Serije W115 za tržište Latinske Amerike ponudio platformu koja se u pick-up izdanju kroz prodajnu mrežu Mercedesa zvanično prodavala u Argentini, a naziv automobila bio je La Pickup.

Pick-up izdanje Mercedesa nudilo se i 1990. godine u kombinaciji s besmrtnom G-Klasom. U početku samo za potrebe vojske, automobil je kasnije svoju ulogu obavljao u različitim službama, a kroz Seriju W463 nudi se još uvijek. Tehnički gledano, pick-up je aktuelni model G63 6x6.

U formi koncepta ostao je model VRC (Vario Research Car) iz 1995. godine kojim je Mercedes pokazao ideju "četiri automobila u jednom", što je na neki način bio duhovni nasljednik legendarnog modela 170 V. Dalje od koncepta nije otišao ni model Viano Activity koji je Mercedes predstavio 2004. godine na Sajmu komercijalnih vozila, a koji je opisan kao "automobil s američkim stilom i evropskim dimenzijama".

Već sutra ćemo znati kako će izgledati produkcijsko izdanje posljednjeg Mercedesovog pick-up automobila X-Klasa (koji je razvijen u kooperaciji s alijansom Renault/Nissan) čije je konceptno izdanje pokazano na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Parizu.