auto
25

X-Klasa ipak nije prvi Mercedesov pickup, jedan je mnogo stariji

Klix.ba
Mercedesova X-Klasa će biti prvi pokušaj njemačke kompanije da napravi uspjeh na međunarodnom tržištu pickup vozila, no, kompanija je sedamdesetih imala još jedan pickup koji je bio namijenjen latinoameričkom tržištu.

Mercedesov G63 AMG 6x6 je imao dosta mjesta za teret na stražnjem dijelu, ali ga je visoka cijena učinila "igračkom" imućnih ljudi. Međutim, Mercedes je u Argentini mnogo ranije pokušao ući na tržište, a to se dogodilo sedamdesetih kada je napravio pickup baziran na modelim W114 i W115.

Tadašnji pickup se prodavao pod imenom "La Pickup". Radi se o modelu koji se razlikuje od svih ostalih članova Mercedesove porodice. Bio je ukrašen hromiranim detaljima zbog čega je u to vrijeme izgledao luksuzno, a unutrašnjost je također izrađena od kvalitetnih materijala. Ovaj automobil je pokušaj Mercedesa da kombinuje premium komponente s praktičnošću pickupa, a njemačka kompanija sada isto pokušava sa X-Klasom. Iz Mercedesa su obećali visoku tehnologiju koja je dio sedana i crossovera, ali i dodatni prostor za teret.

Vezani članci