Klix na WRC reliju
51

WRC Reli Finske: Prvi dan, atmosfera, očekivanja i start

Piše: Elvir Zubović
(Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Danas počinje deveti reli u ovogodišnjoj sezoni Svjetskog reli šampionata, a mi imamo sreću biti u gradu Jyväskylä koji tradicionalno predstavlja dom legendarnog relija Finske. Prije samog starta brzinskih ispita prenosimo vam atmosferu među ekipama i brojnim posjetiocima.

U pravoj festivalskoj atmosferi servisnog parka relija Finske posjetili smo sve ekipe i razgledali njihove pripreme za večerašnji start relija. Iako svi izgledaju opušteni, pritisak je veliki. Ovo je svim jedan od najdražih relija, ali zna se da pri ovako velikim brzinama i skokovima nema mnogo mjesta za greške.

Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa trojcem Toyota Gazoo Racing vozača, Jari-Matti Latavlom, Juhom Hänninenom i Esapeka Lappijem. Upravo Latvala i Toyota glase za najveće favorite ovdje jer je sjedište ekipe nekih 15 kilometara od centra grada, te su Yaris WRC razvijali upravo na ovim cestama. Također, Latvali je ovo važna prilika da dostigne Neuvillea i Ogiera u ukupnom poretku, te se priključi borbi za šampionsku titulu.

Latvala nam je otkrio da mu je reli Finske definitivno najdraži u Šampionatu, kako zbog same brzine i konfiguracije brzinskih ispita, tako i zbog domaćih fanova. S druge strane, kaže, da osjeća veliki pritisak, te da u Finskoj pobjeđuju samo oni koji izvrsno poznaju teren ali i nađu odličan balans opuštenosti i preciznosti. Gledajući sezonu, Latvala nije želio davati prognoze o tome da li može stići Ogiera, već kao i uvijek pristupa svakom reliju zasebno i sa potpunom posvećenošću, nadajući se najboljem mogućem rezultatu.

Latvala, Lappi i Hanninen otkrili su nam svoje planove i ambicije. (Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Latvala, Lappi i Hanninen otkrili su nam svoje planove i ambicije. (Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)

Hänninen nam je otkrio da nije oduševljen načinom na koji organizatori relija i FIA pokušavaju usporiti posade i aute, stavljajući usporenja i šikane od sijena na prilično nepregledna mjesta. Upravo on je na prvom "shakedown" probnom brzinskom ispitu "pogodio" jednu od bala sijena i blago oštetio svoj Yaris WRC.

Lappi kao najmlađi od ovog trojca je tek ove godine iz R5 automobila sjeo u WRC auto, ali se odlično snašao i vrlo brzo našao tempo. Puno je testirao i kaže da ima puno povjerenje u auto, te će dati sve od sebe da napravi odličan rezultat na cestama, na kojima je, kako kaže odrastao.

Uz posade i timove koji se spremaju za start relija užitak je posjetiti i prateće sadržaje, fan shopove, brojne simulatore vožnje, pa čak i škole vožnje za najmlađe. Jednostavno reli je u Finskoj primarna zanimacija i sport, te je jasno da ovdje svi žive reli.

Start prvog brzinskog ispita u samom gradu Jyväskylä je planiran za jedan sat, javljamo se i nakon toga, a sutra rano ujutro počinje prava akcija i letovi kroz nepregledne finske šume.