S hibridnim pogonom
35

WEY Yuanmeng izgleda kao da dolazi iz pedesetih

D. B.
Kineski proizvođači automobila su proizveli neke od sjajno dizajniranih automobila, a jedan od njih definitivno je WEY Yuanmeng.

Dok većina proizvođača usvaja radikalan i futuristički dizajn, WEY je učinio nešto potpuno suprotno sa svojim modelom Yuanmeng, koji je inspirisan automobilima iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Yuanmeng je inspirisan na ORA Punk Catu, automobilu retro dizajna kompanije Great Wall Motors, a sada je pokazan prvi put uoči globalnog debija. Ovaj model ima pet vrata kao i Punk Cat. no modeli se značajno razlikuju. Prije svega razlika je ju dizajnu prednjeg dijela gdje dominira velika rešetka s hromiranim letvicama poredanim horizontalno. Hromirani ukrasi se nastavljaju u donjem dijelu, a prisutni su i oko svjetala. Također, hauba je ukrašena hromom, paneli prednje četvrtine te bočni retrovozori. I dok većina proizvođača smatra da je hrom izašao iz mode, u WEY-u očigledno misle drugačije.

Intrigantni dizajn se nastavlja na profil širokim prednjim i stražnjim blatobranima, hromiranim točkovima, hromiranim ručkama vrata, dok su nazad ovalna stražnja svjetla, izraženi poklopac rezervnog točka te hromirani stranji branik.

Fotografije unutrašnjosti otkrivaju tri ventilacijska otvora na centralnom dijelu armaturne ploče ukrašena hromom, digitalni klaster, centralni ekran infotainment sistema te dodatni ekran za suvozača. Unutrašnjost krasi i plutajuća centralna konzola te kožom presvučene površine.

WEY Yuanmeng će se prodavati samo s plug-in hibridnim pogonom koji čini kombinacija 1,5-litarskog turbobenzinca i električnog motora, koji kombinovano isporučuju 238 KS i 520 Nm obrtnog momenta. Ovaj pogon je uparen s devetostepenim mjenjačem s duplim kvačilom, a električni domet automobila iznosi 195 kilometara.