Najsigurnija opcija
5

WEC transportuje automobile avionima u Italiju u namjeri da izbjegne Hute u Crvenom moru

D. B.
Timovi koji se takmiče u FIA World Endurance Championshipu (WEC) donijeli su odluku o najsigurnijem načinu transporta svojih automobila iz Katara na sljedeću destinaciju, a to je Italija.

WEC je saopćio da "geopolitička situacija" ugrožava održavanje sljedeće utrke na stazi Imola u Italiji. Riječ je o tome da od oktobra pobunjenici Huti napadaju teretne brodove koji plove blizu obale Jemena te poručuju da će to činiti sve dok Izrael ne obustavi agresiju na Palestinu.

Napadi Huta su ranije utjecali na proizvodnju nekih proizvođača automobila među kojima je i Tesla. Stoga su kasnili i brodovi koje je WEC unajmio za transport timova i njihovih automobila na Bliski istok, a Motorsport piše da je zbog toga odgođen predsezonski Prologue test u Kataru, što je u konačnici dovelo do odgađanja utrke u Kataru duge 1.812 kilometara.

Stoga su čelnici WEC-a odlučili da je najsigurnija opcija transporta ipak avion umjesto broda.

"Zaključeno je da je zrak najsigurnija opcija za timove, a ne more. To je zapravo jedino moguće rješenje koje garantuje sigurnost učesnika WEC-a te garancija da će sve stići na vrijeme za Imolu", navodi se u saopćenju.

Međutim, ovaj vid transporta povećava troškove za organizatore i timove. Jedan od timova je za Motorsport otkrio da troškove letova zapravo snose ekipe, kao i da je riječ o 250.000 funti.

Timovi će stizati u Evropu ove i naredne sedmice, a prednost imaju oni koji učestvuju u testiranjima u Italiji 10. marta. Naredna utrka WEC-a, 6 sati Imole, planirana je za 21. april.