Ogromna investicija
14

VW Grupa će uložiti 34 milijarde eura u razvoj električnih vozila i autonomne tehnologije

Klix.ba
Volkswagen Grupa namjerava do 2022. godine uložiti 34 milijarde eura u razvoj električnih autonomnih automobila.

Osim u električne automobile i autonomnu tehnologiju, VW Grupa će uložiti novac i u razvoj novih mobility usluga, kao i u digitalizaciju. Naravno, većina novca će biti investirana u elektrifikaciju i hibridizaciju svih vozila iz VW Grupe, kao i u modernizaciju postrojenja. Što se tiče VW-a, to znači novu platformu za električna vozila, kao i električne zamjene za modele Beetle i Scirocco.

Dio strategije uključuje i poboljšanje mnogih proizvodnih postrojenje VW-a, kao i edukaciju većine radne snage. Postrojenje u Zwickauu će biti pretvoreno u e-mobility fabriku, dok će od kraja 2018. godine kompletna Passatova porodica biti smještena u Emden. Porodica Golf će se proizvoditi u Wolfsburgu.

Osim poboljšanih i elektrificiranih verzija već popularnih modela i modernizacije postrojenja, plan VW Grupe podrazumijeva i potpuno novu Modular Electric Baukasten (MEB) platformu, koju će koristiti čitav niz električnih vozila među kojima bi mogao biti i model Beetle.

Novi crossover nazvan I.D. Crozz, I.D. hatcback i I.D. Buzz će debitovati za nekoliko godina. VW očekuje da će svaki njegov model do 2030. godine imati električnu verziju.