Prodaje se na aukciji
10

Vrijednost registarske oznake "NSW 1" u Australiji dostigla 6,7 miliona dolara

D. B.
Na aukciji u Australiji se trenutno prodaje registarska oznaka "NSW 1", čija je trenutna vrijednost veća od 6,7 miliona američkih dolara.

Riječ je o broju "1" u državi New South Wales, koja nikada ranije nije prodana na javnoj aukciji. Vjeruje se da je riječ o prvoj registarskoj tablici postavljenoj na jedan automobil u Asutraliji te da je izdata prvom policijskom komesaru ove države. U njegovom vlasništvu je ostala do 1930-tih, nakon čega ju je kupio biznismen Sir Frederick Stewart za svoj Oldsmobile.

Stewart je preminuo 1961. godine, no registarske oznake su ostale u njegovoj porodici, a 1988. godine je njegova udovica Lady Majorie Stewart odbila ponudu od 134.000 američkih dolara da ih proda. Preminula je 2000. godine, no, porodica je ponovo zadržala oznake. Tek sada ih prodaju putem aukcijske kuće Llyods, a trenutna cijena je veća od 6,7 miliona dolara. Aukcija će trajati do januara, ali su registarske oznake već na putu da postanu najskuplje u historiji Australije. Trenutno reord drži broj "4" u New South Walesu s cijenom od oko 1,6 miliona dolara.

Najskuplje registarske oznake u svijetu nose oznaku P 7 i prodane su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima početkom ove godine za 14,97 miliona dolara. Prethodni rekord je postavio Saeed Abdul Ghaffar, koji je izdvojio 14,2 miliona dolara za registarsku oznaku s brojem "1" u Abu Dhabiju.