Dobra zabava
25

Vožnja u Azerbejdžanu: Verstappen i Ricciardo zamijenili bolide Formule 1 Ladom Nivom

Klix.ba
Red Bullovi vozači Max Verstappen i Daniel Ricciardo nedavno su svoje bolide Formule 1 zamijenili Ladom Nivom te su se u ovom SUV-u trkali protiv lokalaca kroz azerbejdžanski rezerbat Gobustan.

Verstappen i Ricciardo su bili u vjerovatno jedinoj Ladi Nivi sa Red Bullovim oznakama, a u ovom izazovu je vozač bio Max, dok je Daniel imao ulogu navigatora. Ricciardu baš i nije išlo najbolje jer apsolutno nije poznavao teren. S druge strane, lokalci su znali o čemu se radi, bili su oprezni te su očekivali stada ovaca i krenuli sporednim putem, a to im je pomoglo da povedu u utrci.

Ricciardo se odlično zabavljao u Nivi, a predložio je i osnivanje šampionata posebno za ova vozila.

Lada Niva se pojavila 1977. godine nakon što je vlada Sovjetskog saveza tražila vozilo s dobrim off-road performansama sličnim onima koje su imali Jeep CJ ili Toyota FJ40.

Kompanija AvtoVAZ je proizvela kutijasti SUV koji je u početku koristio 1,6-litarski 6-cilindrični motor, koji je razvijao 75 KS. Danas je Niva dostupna sa 1,7-litarskim motorom, koji isporučuje 82 KS.

Godine 2017. je AvtoVAZ u čast Nive proizveo verziju 40th Anniversary Edition, koja je proizvedena u 1.977 primjeraka. Sadržavala je crne detalje eksterijera, pragove od nehrđajućeg čelika, a unutrašnjost je bila presvučena kožom u dva tona. Opciono je bilo moguće dobiti i kamuflažne boje.