|

Vozači u Evropi uskoro će morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine

Vozači u Evropi uskoro će morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine
37
Klix.ba
28.3.2019. u 08:13
62
komentara
37

dijeljenja
Vozači u Evropi uskoro će morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine Ilustracija: Shutterstock
Evropske institucije postigle su dogovor prema kojem će uskoro svi vozači u Evropi u svojim automobilima morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine.
Sporazum je rezultat višemjesečnih pregovora o općoj sigurnosti u saobraćaju.

Prema ovom sporazumu, sva nova vozila koja se plasiraju na tržište morat će biti opremljena Inteligentnim sistemom za brzinu (ISA). Ovaj uređaj će pomoću videokamere, prepoznavanjem saobraćajnih znakova ili putem podataka povezanih s GPS-om automatski ograničiti brzinu vozila. Ograničavanjem snage motora ovaj uređaj spriječit će vozilo da ubrza preko ograničenja.

Inteligentni sistem za brzinu već je ugrađen u nekoliko automobila koji se nalaze na tržištu, među kojima je novi model Forda Focusa za evropsko tržište. Ovaj uređaj u Evropi promovišu organizacije za sigurnost, među kojima je i Evropsko vijeće za sigurnost saobraćaja. U SAD-u to još uvijek nije prihvaćeno.

Mnogi vozači počeli su koristiti i prijenosne uređaje koji prikupljaju podatke o ograničenju brzine i upozoravaju vozača kada ide brže nego što je dopušteno.

"Inteligentni sistem za brzinu vjerovatno je najučinkovitija tehnologija za sigurnost vozila kada je riječ o smanjenju rizika od smrtnog ishoda u slučaju nesreće. Očekujemo da će masovnim korištenjem ovog sistema broj sudara biti manji za 30 posto, a nesreća sa smrtnim ishodom za 20 posto", rekli su iz Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...