(Un)serious Race Series
1

Vozači Formule 1 u uzbudljivoj utrci hovercraftima u pustinji Nevade

D. B.
Prije početka trkačkog vikenda Formule 1 u Las Vegasu održana je još jedna runda izuzetno zanimljivog takmičenja (Un)serious Race Series između vozača Oracle Red Bull Racinga i AlphaTaurija.

F1 zvijezde Red Bull Racinga, Max Verstappen i Sergio Perez te vozači AlphaTaurija, Daniel Ricciardo i Yuki Tsunoda, ovog puta su se našli u pustinji Nevade, gdje su se tokom takmičenja pod nazivom "(Un)serious Race Series: Revving Up the Desert Dust" utrkivali hovercraftima, odnosno lebdjelicama sa po dva sjedišta.

Iako je riječ prije svega o zabavi, F1 vozači su ipak itekako kompetitivni kao i na stazama kojim voze bolide tokom sezone. Prije nadmetanja su razgovarali o strategijama, a potom su testirali svoje vještine u vožnji hovercrafta dužine četiri metra i snage 26,5 KS.

Daniel i Yuki, koji su u takmičenju mini čamcima u Miamiju bili na suprotnim stranama, ovog puta su činili fantastičan tandem u vožnji hovercrafta. Max i Checo su pobijedili u prvom izazovu te su pružali dobru borbu do samog kraja, ali su ipak vozači AlphaTaurija na kraju slavili trijumf ukupnim rezultatom 2:1.

"Zabavno je biti ovdje, mislim da hovercrafti izgledaju 'cool' i zabavni su za vožnju. Sporiji su nego što sam mislio, no to je valjda zbog toga što lebde iznad tla. Izazovi su bili zanimljivi, kao i cijela serija ove godine. Vozili smo razna vozila širom svijeta i to je prelijepo", izjavio je Verstappen.

Checo je imao neplaniran "ručak u pustinji" i dobro se zabavio.

"Prvi put vozim hovercraft, pojeo sam dosta pijeska pa mi ručak danas nije potreban. Izazovno je upravljati njima, morate mnogo razmišljati dok ih vozite", rekao je Perez.

Ricciardo je jedan od najzabavnijih vozača na gridu, tako da je očekivano oduševljen takmičenjem i druženjem s kolegama.

"Uživam raditi ovakve stvari. Tokom sedmice u kojoj imamo utrku sve je usmjereno samo na to, tako da je lijepo ovako provesti vrijeme s Yukijem, Maxom i Checom i smijati se. Ovo su najbolji radni dani koje možemo poželjeti", kazao je Honey Badger.

Japanski vozač AlphaTaurija je također prvi put iskusio vožnju hovercraftom.

"Nisam znao kako će se hovercrafti ponašati. Zapravo su veoma zabavni, ima driftanja, ali istovremeno morate precizno kontrolisati gas kako bi se hovercraft brzo okrenuo. Ako pritisnete gas previše i dodirnete tlo, zaustavit ćete se. Sve u svemu, bilo je zabavno", zaključio je Tsunoda.

Kako je izgledala pustinjska avantura F1 zvijezda, pogledajte na fotografijama i u videu.