{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volvo u gubitku i u trećem tromjesečju

F
23.10.2009. u 13:12
0
0
Volvo u gubitku i u trećem tromjesečju
0
Volvo u gubitku i u trećem tromjesečju
Foto: AP
Grupa "Volvo", drugi najveći proizvođač kamiona na svijetu, objavila je danas da je ostvarila manji od očekivanog neto gubitak u trećem tromjesečju ove godine i da se, poslije nekoliko teških mjeseci, stanje na tržištu popravlja, posebno u Aziji.
Kompanija "Volvo kamioni" saopćila je da je njen neto manjak u periodu juli - septembar iznosio 2,92 milijarde kruna (285 miliona eura), u odnosu na profit od dva miliona kruna u odgovarajućem periodu minule godine, prenijele su agencije.

Rezultat je bolji od očekivanog, nakon analiza Dow Jonesa koji je predviđao neto gubitak od 3,3 milijarde kruna (jedan euro=10,32 švedske krune).

Neto prodaja bila je 48,5 milijardi kruna, nešto manje nego što se očekivalo. Grupa "Volvo" je "značajnije smanjila" njen operativni gubitak, (zarada ostvarena prije izmirivanja poreza i kamata), na 3,3 milijarde kruna, sa 6,8 milijardi u drugom tromjesečju, "kao rezultat mjera kresanja troškova."

"Volvo grupa", koja izrađuje kamione, autobuse i motore za ta vozila, ali ne uključuje robnu marku "volvo automobili", zabilježila je najveći dosad tromjesečni neto gubitak od 5,57 milijardi kruna u periodu april-juni ove godine.

Ekonomska kriza teško je pogodila potražnju za automobilima, što je izazvalo masovno otpuštanje radnika i gubitke u najvećim kompanijama tog sektora.

Odgađa se prodaja Opela

24.10.2009. u 11:09

Predstavljen Lexus LFA

22.10.2009. u 19:40
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: