Magazin Auto Bild
0

Volvo S60 Concept najljepši konceptni auto

Sarajevo-x.com
Oko 200.000 čitatelja automagazina Auto Bild iz 27 evropskih zemalja odabralo je najljepše automobile proizvedene u 2009. godini u pet kategorija. Volvo S60 Concept osvojio je nagradu ispred 28 protivnika u kategoriji najljepšeg konceptnog automobila.

Glasanje za dizajnersku nagradu Auto Bilda prošireno je ove godine na šire evropsko područje. Glasovi su do uredništva magazina putovali faksom, telefonom i Internetom.

"Ponosni smo na to što je izazovni i uzbudljivi dizajn Volva S60 Concept počašćen tako značajnom nagradom za dizajn na evropskom nivou. To je potvrda našeg čvrstog uvjerenja da ćemo u 2010. godini uspjeti ponuditi izvanredno atraktivnu alternativu u veoma konkurentnom okruženju premium segmenta, kada model S60 bude lansiran“, istaknuo je Thomas Viehweg, generalni direktor Volva za Njemačku.

Volvo S60 Concept prvi put je predstavljen svjetskoj javnosti na Sajmu automobila u Detroitu u januaru 2009. Ovaj automobil sada otvara novo dizajnersko poglavlje u osamdesetgodišnjoj istoriji Volva. Potpuno u skladu s principima svjetski poznatog skandinavskog dizajna, vanjski izgled automobila donosi atraktivnu mješavinu dizajnerskih rješenja preuzetih od coupea, sa ponekim sportskim akcentom.

Klasični elementi Volvo dizajna, kao što su prednja maska u obliku slova V, te ojačana ramena automobila, proizašla su iz pažljivih proučavanja dizajna kao i iz starih dizajnerskih rješenja. Ova rješenja uključuju elegantnu zonu sa prozorima i vratima koja na pritisak dugmeta klizi paralelno s bočnim linijama vozila, sve do zadnjih točkova automobila. U unutrašnjosti vozila vizuelno dominira centralna konzola načinjena od posebnog stakla, čije linije teku poput vala od komandne ploče do stražnjih sjedala.

Nagradu "Auto Bild Design Award" dodjeljuje svake godine automobilski magazin s najvećim tiražom u Evropi. Volvo C30 je osvojio istu nagradu 2006. godine, kao najljepši automobil u klasi kompaktnih modela.