Za sve uzraste
0

Volvo predstavlja tri nova sigurnosna sjedišta

Sarajevo-x.com
Volvo će ovih dana predstaviti tri nova dječija sigurnosna sjedišta, prilagođena svim uzrastima - od novorođenčadi do 10 godina starosti. Dječija su sjedišta prošla izuzetno opsežne testove u Volvu i ispunila stroge tehničke i sigurnosne uslove. Tri nova sjedišta su udobna, jednostavna za upotrebu i izrađena u diskretnom, tamnom dizajnu sa čeličnom Volvo oznakom na uzglavlju.

"Zahvaljujući našim novim dječijim sjedalicama, djeca sada mogu putovati na zadnjem sjedištu daleko sigurnije nego ranije, što može spasiti mnogo života“, kaže Jessika Andréasson, produkt menadžer u Volvu.

Udobno sjediše za bebe

Sjedište za bebe ima prikladne ručke i jednostavno je za nošenje unutar i izvan automobila. Sjedište za bebe se može koristiti od rođenja do prve godine života (otprilike do 13 kg težine). Duboko je i obloženo mekanim postraničnim jastucima, koji osiguravaju visok stepen sigurnosti u slučaju udarca sa strane. Uzglavlje se može podešavati na sedam visina, a sigurnosni se pojas automatski prilagođava visini dječijih ramena. Djeca su dodatno osigurana i sigurnosnim pojasom sa pet tačaka zatezanja, prilagodljivim u centru. Sjedište za bebe se može pričvrstiti upotrebljavajući ISOFIX dodatke ili pomoću standardnog sigurnosnog pojasa.

Prilagodljivo stražnje dječije sjedište za uzrast do šest godina

Prilagodljivo dječije sjedište se sada može koristiti duže nego ranije, od devet mjeseci do otprilike šest godina starosti, što je veliki napredak za sigurnost djece unutar automobila. Prilagodljivo sjedište je djeci udobno i prijatno za sjedenje i spavanje. Stranice su duboke i prilagodljive, što pruža izuzetno dobru zaštitu u slučaju postraničnog udara i osigurava ispravno postavljanje pojasa preko ramena. Pojas postavljen u sredini znači da je jednostavan za prilagođavanje djeci različite visine i težine. Standardni sigurnosni pojas u automobilu se koristi za pričvršćivanje sjedišta, što pruža mogućnost postavljanja sjedalice na sva putnička sjedišta. Dječije sjedište može biti postavljeno okrenuto prema naprijed kad dijete dostigne težinu od najmanje 15 kilograma i preraste sjedište okrenuto prema nazad. Tada se sjedalica pretvara u sigurno sjedište sa naslonom za leđa, a i sjedište i dijete su osigurani standardnim, ugrađenim sigurnosnim pojasom. Volvo preporučuje da je sjedište okrenuto prema nazad najmanje do djetetove treće, a poželjno do 4 godine života.

Pametno ojačano sjedište sa naslonom za leđa

Za djecu uzrasta između četiri i deset godina postoji posebno ojačano sjedište sa naslonom za leđa koje osigurava ispravno pozicioniranje sigurnosnog pojasa preko dječijih bokova i ramena. Ojačano sjedište i dijete su osigurani ugrađenim sigurnosnim pojasom i okrenuti prema naprijed. Ojačano sjedište je udobno za sjedenje na dubokim, mekano obloženim postraničnim jastucima, koji obezbjeđuju maksimalnu udobnost i kada dijete spava. Naslon za glavu je prilagodljiv i raste zajedno sa djetetom, nudeći ništa manje nego jedanaest nivoa visine. Širina sjedišta se može prilagođavati na jednu tri moguće širine, dopuštajući djetetu da je i dalje udobno smješteno i kada raste.

Volvo dječija sjedišta će biti dostupna kod ovlaštenih Volvo zastupnika u Evropi i Aziji, uključujući Kinu, od ljeta 2009. Svi koji namjeravaju koristiti dječija sjedišta u svojim vozilima su pozvani da ih i isprobaju. Zastupnici imaju sve ekspertize sa polja sigurnosti, te nude instrukcije kako se sjedišta pričvršćuju, kao i savjete kako bi djeca trebala biti propisno osigurana u automobilu.