Vrući švedski kompakt
0

Volvo C30 R cilja na vrh klase

Sarajevo-x.com
Nakon što je Volvo za model C30 ponudio R-Design paket koji uključuje dinamičniji izgled zahvaljujući aerodinamičkom paketu i sportskiju unutrašnjost, dolazi vrijeme kada će najmanji Volvo sa punim pravom nositi R oznaku.

Prema prvim najavama Volvo C30 R će ostati prilično samozatajan u pogledu vanjskog dizajna, kao što je to uvijek i bio slučaj sa R modelima, ali će zato po performansama postaviti nove standarde u klasi kompakta. Iako u Volvou još uvijek uspješno kriju svoj najjači kompakt, već je poznato da bi najmanji R trebao imati zvaničnu svjetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu u septembru ove godine.
Kao što se moglo i očekivati, Volvo je iz braka sa Fordom za ove prilike posudio dosta tehnologije. Najvažniji detalj u automobilu takve namjene svakako je motor, pa je poznato da će i C30 R koristiti isti 2,5-litarski redni petocilindraš sa prednabijanjem zraka koji se koristi i u Focusu RS, a koji u osnovi i jeste Volvov motor.

Ono što bi svakako moglo iznenaditi je njegova maksimalna snaga, a s obzirom na potencijal ovog motora to uopšte nije nemoguće. Naime, prve nezvanične najave govore da će ovaj motor koji u Focusu RS isporučuje 300 KS, u Volvo C30 R biti dodatno "otvoren" i da će proizvoditi nevjerovatnih 350 KS.

Srećom, u Volvu su bili svjesni da ovolika snaga zahtjeva pogon na sve točkove, pa bi upravo zahvaljujući poznatom AWD pogonu C30 R mogao biti među najsposobnijim i najbržim kompaktima na tržištu jer pored ogromne količine snage ima i način kako da je efektno prenese na sve točkove. U međuvremenu Volvo i dalje krije sve ostale važne detalje, pa je izvjesno da će svoj puni sjaj novi R otkriti tek pod svijetlima reflektora u Parizu.