{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volkswagen Race-Touareg T2

Klix.ba
13.12.2003. u 22:55
0
0
Volkswagen Race-Touareg T2
0
Volkswagen Race-Touareg T2
Volkswagen planira žestok napad na prestižnom rallyu Pariz-Dakar, a kao glavno oružje poslužiti će Touareg.
Po prvi put VW-ov tim će se natjecati sa potpuno novorazvijenim bolidima koji su zasnovani na velikoserijskom Touaregu.

Oba automobila će biti pogonjena pet-cilindarskim TDI agregatima koji razvijaju oko 230 KS, a moraju biti u stanju bez većih problema prevaliti put od skoro 11.000 kilometara između Francuske i Senegala.


O posvećenosti koju je VW uložio u razvoj ovog takmičarskog automobila govori i činjenica da čvrstoća karoserije, zahvaljujući specijalnom čeliku, podnosi opterećenje od čak 700 Nm po kvadratnom milimetru.


VW je i u izradi ovih agregata upotrebio svoju TDI tehnologiju identičnu onoj na serijskim automobilima. Takav recept se već pokazao uspješnim jer je VW-ov Tarek na 2003 Dakar Rallyu osvojio prvu i drugu poziciju u svojoj klasi. Ovaj TDI u Race-Touaregu ima radnu zapreminu od 2.3 litra koja je smanjena na tu vrijednost zbog pravila koja to nalažu. Naime da bi se neki automobil takmičio u težinskoj kategoriji do 1750 kilograma, zapremina atmosfernog agregata ne smije prelaziti 3.5 litra, dok je u slučaju turbo-dizelskih motora ta vrijednost ograničena na 2333 kubika radi faktora od 1.5 koji zbog turbo punjača mora biti uračunat.


Ova snaga i obrtni moment od 450 Nm se prenose na sve točkove, i to putem mjenjača sa šest stepeni prenosa. Ugrađena su tri diferencijala, i to sva tri mehanička, također zbog pravila koja zabranjuju upotrebu bilo kakve elektronike pri prenosu snage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: