auto
0

Volkswagen Race-Touareg T2

Klix.ba
Volkswagen planira žestok napad na prestižnom rallyu Pariz-Dakar, a kao glavno oružje poslužiti će Touareg.

Po prvi put VW-ov tim će se natjecati sa potpuno novorazvijenim bolidima koji su zasnovani na velikoserijskom Touaregu.

Oba automobila će biti pogonjena pet-cilindarskim TDI agregatima koji razvijaju oko 230 KS, a moraju biti u stanju bez većih problema prevaliti put od skoro 11.000 kilometara između Francuske i Senegala.

O posvećenosti koju je VW uložio u razvoj ovog takmičarskog automobila govori i činjenica da čvrstoća karoserije, zahvaljujući specijalnom čeliku, podnosi opterećenje od čak 700 Nm po kvadratnom milimetru.

VW je i u izradi ovih agregata upotrebio svoju TDI tehnologiju identičnu onoj na serijskim automobilima. Takav recept se već pokazao uspješnim jer je VW-ov Tarek na 2003 Dakar Rallyu osvojio prvu i drugu poziciju u svojoj klasi. Ovaj TDI u Race-Touaregu ima radnu zapreminu od 2.3 litra koja je smanjena na tu vrijednost zbog pravila koja to nalažu. Naime da bi se neki automobil takmičio u težinskoj kategoriji do 1750 kilograma, zapremina atmosfernog agregata ne smije prelaziti 3.5 litra, dok je u slučaju turbo-dizelskih motora ta vrijednost ograničena na 2333 kubika radi faktora od 1.5 koji zbog turbo punjača mora biti uračunat.

Ova snaga i obrtni moment od 450 Nm se prenose na sve točkove, i to putem mjenjača sa šest stepeni prenosa. Ugrađena su tri diferencijala, i to sva tri mehanička, također zbog pravila koja zabranjuju upotrebu bilo kakve elektronike pri prenosu snage.