Dobit smanjena za 22%
0

Volkswagen očekuje tešku godinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački automobilski koncern "Volkswagen"(VW), u čijem sastavu je i češka "Škoda", zabilježio je prošle godine rast prometa od 4,5 odsto, na 113,8 milijardi eura.

Rezultati četvrtog tromjesečja, međutim, pokazuju da je i ova kompanija, poput većine proizvođača automobila, pretrpjela uticaj svjetske ekonomske krize - čista dobit je smanjena za 22 odsto, na 955 miliona eura, objavio je Blomberg.

U kompaniji predviđaju da će ova godina biti "ekstremno teška" i računaju sa padom profita i prometa.

Već na početku godine izdali su dugoročne zapise u vrijednosti 3,5 milijardi eura i očekuju da će u budućnosti morati da zatraže finansijsku pomoć.

Češki proizvođač automobila "Škoda Auto" je prošle godine pretrpio pad operativnog profita za više od petine, na 565 miliona eura, sa ranijih 712 miliona eura, navedeno je u izvještaju koncerna "Volkswagen"

Njemačka firma je u izvještaju istovremeno potvrdila da je njen operativni profit lani povećan za tri procenta, na 6,3 milijardi eura.

VW je još u januaru objavio da je prodaja njegovih vozila prošle godine povećana za 0,6 odsto, na rekordnih 6,23 miliona vozila.

Prodaja "škoda" je istovremeno povećana za više od sedam procenata, na također rekordnih 674.500 vozila.

I u "Škodi" ove godine očekuju pad prodaje.

"Volkswagen" je najveći proizvođač automobila u Evropi.

Većinski akcionar preduzeća je njemački proizvođač luksuznih vozila Porsche, koji je početkom ove godine povećao svoj udio u VW na 50,8 odsto. Njegov cilj je da u dogledno vrijeme stekne 75 procenata.

Automobilska industrija u cijelom svijetu se sreće sa padom potražnje jer je svjetska finansijska kriza dovela do usporavanja rasta privrede, otežanim pristupima kreditima i padu potrošačkog povjerenja i davanja.

Slaba potražnja natjerala je "Volkswagen" i "Škodu" da privremeno smanje proizvodnju.