Preuzeli krunu od Toyote
0

Volkswagen najveći svjetski proizvođač automobila

Sarajevo-x.com
Volkswagen - Porsche je postao najveći svjetski proizvođač automobila nakon što su ove godine proizveli 4,4 miliona vozila, čime su preskočili japanske konkurente iz Toyote koji su u toku 209. godine proizveli četiri miliona automobila.

Koncern proizvođača automobila u prodaju je lansirao niz VW modela pravljenih za kinesko tržište gdje su prodali 128.000 vozila u julu. To je iznosilo četvrtinu ukupne prodaje za taj mjesec, nakon što su se agresivno okrenuli najvećem automobilskom tržištu na svijetu, piše britanski Guardian.

Kina je podržala zahtjev tržišta za vozilima tako što je smanjila poreze na prodaju vozila i uvela subvencije proizvođačima automobila, dok su Velika Britanija i Njemačka kupcima omogućili kupovinu novih automobila zamjenom i doplatom starih vozila.

Toyota je prošle godine postala najveći proizvođač automobila nakon što je tu titulu preuzela od Genera Motorsa koji je držao punih 80 godina.

Ta kompanija ima kapacitete za proizvodnju 10 miliona vozila godišnje, ali se očekuje da ih napravi oko sedam miliona ove godine, što je daleko manje u odnosu na 9,24 miliona prošle godine.