Izuzetno snažna zvijer
491

Vin Diesel od prijatelja za rođendan dobio Dodge Charger sa 1.650 KS

D. B.
Američki glumac Vin Diesel je 18. jula proslavio 52. rođendan, a prijatelji s kojim je snimao filmove iz franšize "Fast and Furious" su mu poklonili automobil.

Radi se o Dodge Chargeru iz 1970. godine koji je preradila SpeedKore Performance Grupa. Automobil je poklonjen Vinu tokom četvrte sedmice snimanja filma "Fast 9", a kada ga je ugledao, popularni glumac je ostao bez riječi.

Diesel u pomenutoj franšizi glumi Dominica Toretta te je tokom snimanja vozio nekoliko Dodge Chargera, no ovaj koji je dobio na poklon je zaista poseban. Automobil je napravljen 2015. godine kao izložbeni primjerak te je nazvan Tantrum. U suštini, radi se o superautomobilu u ruhu Dodge Chargera. Ispod haube se nalazi 9,0-litarski Mercury Racing V-8 twin-turbo motor koji razvija 1.650 KS, a koji je uparen sa 6-stepenim Tremec manuelnim mjenjačem.

Kompletna šasija je prilagođena kako bi se nosila s toliko snage, a u unutrašnjosti je i zaštitni kavez.

Iako automobil ima osnovni profil Chargera, radi se o potpuno modificiranom automobilu u čijoj su proizvodnji značajno korištena karbonska vlakna. Dobio je HRE točkove zbog kojih izgleda još agresivnije, a u uređivanju unutrašnjosti su korišteni koža, Alcantara i karbonska vlakna.

Diesel se na Instagramu pohvalio novim automobilom, kao i njegovim zvukom.