Williams i McLaren
9

Vettel će na Festivalu brzine Goodwood voziti svoje F1 bolide i koristiti održivo gorivo

D. B.
Četverostruki šampion Formule 1, Nijemac Sebastian Vettel, završio je svoju karijeru prošle sezone, no i dalje je prilično aktivan. Sada je saopćeno da će učestvovati i na ovogodišnjem Festivalu brzine Goodwood.

Vettel će na festivalu voziti F1 bolide koji su u njegovom vlasništvu te će na taj način demonstrirati praktičnost održivog sintetičkog goriva. Preciznije, on će biti u kokpitu šampionskog bolida Williams Renault iz 1992. godine koji je pripadao Nigelu Mansellu, a vozit će i McLaren Ford u kojem je legendarni Ayrton Senna ostvario pobjedu u Monacu 1993. godine. Popularni Seb će ovom prilikom koristiti P1 Fuel održivo gorivo. Treba istaći da nisu bile potrebne nikakve modifikacije V10 i V8 motora prije korištenja zamjenskog goriva.

Vettelova demonstracija dolazi u vrijeme kada sve više proizvođača automobila i kompanija istražuju potencijal sintetičkog goriva. Porsche ga je počeo proizvoditi u postrojenju u Čileu krajem prošle godine, a prve količine svog gotovo karbonski neutralnog goriva u modelu 911. Proizvodnja u postrojenju će se povećati do 2027. godine, no ni to neće biti dovoljno da se zamijene dnevno potrebne količine.

Stellantis je u aprilu saopćio da testira sintetička goriva na nekoliko svojih motora, preciznije 27 benzinskih i dizelskih porodica motora proizvedenih između 2014. i 2029. godine. Testirane su emisije, snaga, pouzdanost i drugi parametri motora.

Sintetička goriva imaju i pomoć Evropske unije koja je dozvolila prodaju novih automobila na sintetička goriva. Proizvođači moraju ispuniti određene uvjete kako bi implementirali tehnologiju.

Ipak, za proizvodnu e-goriva je potrebno mnogo energije. čime se ograničava njihova efikasnost u smanjenju emisije CO2. To je problem koji tehnologija mora prevazići prije nego ovo gorivo bude spremno za korištenje. Zbog toga Porsche vrši proizvodnju u Čileu gdje vjetar puše 270 dana godišnje i omogućava vjetroturbinama da rade u punom kapacitetu te tako osiguraju energiju za proces proizvodnje.

Vezani članci