Venga dobila svoju prvu nagradu

S
Sarajevo-x.com
18.12.2009. u 09:16
0
6
Venga dobila svoju prvu nagradu
0
Venga dobila svoju prvu nagradu
Još prije nego što je KIA-in novi model Venga uopšte stigao na evropska tržišta već je nagrađen s jednim od najpriznatijih međunarodnih priznanja za dizajn. Prva Vengina nagrada je priznanje “iF” za industrijski dizajn.
Ova nagrada sa dizajn se zasniva na brojnim kriterijima, kao što su završna obrada proizvoda, stepen inovacija ali i ekološka prihvatljivost proizvoda.

"Manji monovolumeni su do sada tradicionalno na prvo mjesto ispred dizajna postavljali upotrebljivost", pojašnjava šef dizajna u korporaciji KIA Motors, Peter Schreyer i dodaje: "Sada se to dolaskom Venge promijenilo. Dizajnirana je tako da u potpunosti zadovoljava sve potrebe u vezi sa upotrebljivošću i prostranošću, ali je to istovremeno automobil koji će brojni željeti zbog dizajna i uživanja u vožnji.”


Od 1953. godine kada su prvi puta dodijelili nagradu “iF” ona je postala jedna od najpriznatijih nagrada za kvalitet dizajna. Nagrada proizlazi iz nekadašnjeg takmičarskog programa “Die gute Industrieform“, koju su birali na hanoverskom sajmu, a koji već niz godina predstavlja najveće svjetsko takmičenje za dizajnerska dostignuća.

Za ovogodišnje nagrade u 16 kategorija takmičilo se 2.486 proizvoda. KIA Venga je pobijedila u kategoriji “transportnog dizajna“, koja uključuje vozila, plovila, vozove i avione.

Inače će se svečana podjela nagrada “iF” već tradicionalno održati 1. dan sajma digitalnih informacionih tehnologija CeBIT, najvećeg sajma ovakve vrste na svijetu, koji ove godine počinje 2. marta 2010. CeBIT će trajati do avgusta 2010. godine, a organizatori očekuju čak 250.000 posjetilaca.


Kia Venga, dizajnirana i napravljena u Evropi, nudiće četiri motora: dva benzinska i dva dizelska, s rasponom snage od 90 do 128 konjskih snaga. Najštedljivija Venga 1.4 CRDi biće opremljena sistemom ISG, Idle Stop & Go, a isticati će se i se emisijom CO2 od samo 117 g/km i potrošnjom goriva od 4,5 litra dizela na 100 km.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: