auto
0

Veliki majski pad registracija vozila u Evropi

FENA
Evropa bilježi vrlo značajan pad broja registracija u maju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, glavni je zaključak objavljenih podataka o registracijama vozila Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Ovi su slabiji rezultati s jedne strane posljedica manjeg broja radnih dana diljem Evrope tokom maja i to u prosjeku za jedan radni dan, ali razloge treba tražiti i u psihološkom učinku velikog porasta cijena goriva u svim evropskim zemljama.

U prvih pet mjeseci ukupno je registrirano 6.919.190 vozila što je 50.218 primjeraka manje u odnosu na prethodnu godinu. Promatrajući samo maj, u tom je mjesecu registrirano 1.334.081 vozilo, što je za 112.202 manje prema istom mjesecu prethodne godine.

Na zapadnoevropskim tržištima zabilježen je majski pad od 8 posto, dok je u kumulativu u prvih pet mjeseci u Zapadnoj Evropi pad od 1,5 posto. Promatrajući najveća tržišta, Francuska bilježi porast, Njemačka je u maju zabilježila pad registracija od 6,2 posto, a posebno se veliki pad registracija bilježi u Španjolskoj i Italiji, s padom registracija u maju čak od 24,3 posto, odnosno 17,6 posto.

Na ljestvici marki po registraciji novih osobnih vozila Volkswagen je u prvih pet mjeseci ove godine na vrhu s 10,1 posto tržišnog udjela, a ova je marka najprodavanija i u maju i to s udjelom 10,5 posto. Slijede Ford (8,3 posto), Opel/Vauxhall (8,1 posto), Renault (7,6 posto), Peugeot (7,1 posto) i Fiat (6,7 posto).