Morate znati
12

Velike zablude o gumama: Gdje griješite pri pumpanju i koja je namjena seta za popravak

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
.Gume predstavljaju dio auta koji nerijetko zanemarujemo u korist svega drugog, pa samim time nismo sigurni kako se adekvatno brinuti o njima, posebno ako se uzme u obzir da se mogu čuti razni savjeti i preporuke, koje nisu nužno i vjerodostojne.

Zavirimo u najveće mitove o gumama i saznajmo kako se adekvatno brinuti za svoje vozilo.

1) Podešavanje geometrije točka je nužno samo kada se mijenjaju gume

Podešavanje geometrije bi trebalo učiniti barem jednom godišnje, prilikom zamjene guma ili na svakih 10.000 km.

2) Dovoljno je mijenjati prednje gume. Stražnje nisu toliko važne

Trebali biste mijenjati sve četiri gume istovremeno. Preporučuje se i rotirati ih nakon svakih 10.000 km, kako bi se gume jednako trošile. Ako ne možete mijenjati više od dvije, najbolje bi bilo to učiniti za zadnju osovinu, jer ona daje najbolju bočnu kontrolu, posebno u zavojima, i pruža stabilnost pri vožnji.

3) Ako ne znate koliko zraka napumpati, pratite brojku sa strane

Gume biste trebali pumpati u skladu s preporukom proizvođača. Provjerite podatke iz priručnika svog vozila ili s naljepnice s podacima o preporučenom pritisku koja se obično nalazi na unutarnjoj strani vozačevih vrata.

4) Nemojte upumpati previše zraka da gume ne bi eksplodirale kasnije

Vaše gume ne mogu eksplodirati od prekomjerne količine zraka, već u slučaju da okrznu rupu na putu ili ivičnjak. Svakako ih ne biste trebali pumpati preko označene granice za pritisak, jer ćete time umanjiti kontakt gume s cestom i izazvati njihovo pojačano trošenje.

5) Vaše gume su zaštićene prisustvom kapica ventila 

Kapice ventila za gume štite od vode i prašine koja bi se mogla uvući u njih. Zrak će neminovno izaći kroz pore na gumama usprkos prisustvu kapica. Kako biste osigurali dovoljno tlaka zraka u gumama, redovno ih pumpajte.

6) Većim točkovima i niskoprofilnim gumama ćete bolje upravljati vozilom

Niskoprofilne gume nisu istovjetne boljem upravljanju autom. Drugi faktori, poput dizajna gume i modela, su također važni.

7) Nove gume su bolje od starijih

Gume ne gube na kvaliteti ako su dobro očuvane i nisu oštećene, pa tako ne čini razliku ako su ranijeg datuma, piše sgCarMart.

8) Ako puno kiši, ispustite malo zraka

Donekle ispumpane gume ne ostvaruju bolji kontakt s podlogom. Povrh toga, brže se troše tako i postoji vjerojatnost da budu probušene.

9) Da biste ostvarili veću brzinu, rješenje su gume Formule 1

Glatke gume bolje prianjaju nego one konvencionalne i namijenjene su isključivo za trkaću stazu. Funkcioniraju na suhoj podlozi. Nezakonita je upotreba glatkih guma u prometu i vrlo je nepromišljeno voziti ih po kišovitom vremenu.

10) Nije potrebno mijenjati rezervnu gumu

Rezervne gume za privremenu upotrebu su ujedno i privremeno rješenje. One ne služe jednako i nisu jednako izdržljive kao i obične gume, pa ih ne smijete smatrati dugoročnim rješenjem. Preporučljivo je s vremena na vrijeme provjeriti kvalitetu svoje rezervne gume, jer i one su sklone postupno se ispuhati.

11) Sistemi za praćenje tlaka u pneumaticima otkrivaju kada je potrebno mijenjati gumu

Sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima (eng. Tyre Pressure Monitoring Systems/T.P.M.S) prate isključivo tlak zraka u gumama, ali ne ukazuju na istrošenost gume niti u kojem trenutku ju je potrebno promijeniti.

12) Set za popravak gume je jeftino rješenje za popravak i održavanje

Većina setova za popravak su samo privremena zakrpa i namijenjeni su sitnim oštećenjima. Za veću štetu, ovi setovi nisu korisni. Svako oštećenje privremeno sanirano uz pomoć ovakvog seta morate odnijeti na adekvatan popravak.

13) Jednom kada ste primijenili set za popravak, nemoguće je daljnje popravljanje

Kao što je upravo spomenuto, set za popravak služi isključivo kao privremeno rješenje. Čim primijetite oštećenje na gumama, odnesite ih na adekvatan i trajni popravak.

14) Čim vam mehaničar kaže da su gume "ćelave", mijenjajte ih

Na svakom vlasniku automobila je odgovornost da redovno provjerava stanje svojih guma. Ako vam mehaničar kaže da su gume već "ćelave" i spremne za mijenjanje, to ne mora nužno biti istina. Provjerite i sami gazni sloj pneumatika. Preporučljivo je imati gazni sloj do 1.6 mm dubine. Sve ispod toga je potrebno mijenjati.