auto
0

Već proizvedeno 100.000 komada Peugeota 308

Sarajevo-x.com
Ismet Kapo
Ismet Kapo
Iako je komercijalna proizvodnja startala tek u posljednjem kvaratalu ove godine, premašujući postavljeni cilj, proizvedeno je 100.000 komada Peugeota 308.

Ovo se podudara sa lansiranjem na tržište verzije sa troja vrata i ekonomičnijim motorom, a naročito 1,6 litarskim HDi motorom, čija emisija štetnih plinova ne prelazi 120 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Hvaljenog dizajna i konačne izvedbe, 308-ica se probija na glavna tržista drugih brendova gdje je vrlo dobro primljena, kao na primjer u Njemačkoj gdje je osvojila prestižnu nagradu “Zlatni volan”.

“Vrlo smo zadovoljni zanimanjem građana Bosne i Hercegovine za 308-icu, te pohvalama i priznanjima koje dobijamo od specijaliziranih časopisa i osvajanjem titule automobila 2008. godine u Republici Srpskoj”, izjavio je Ismet Kapo, generalni direktor Vermonta, generalnog uvoznika i distributera Peugeot proizvoda za BiH.

Oko 1.400 komada modela Peugeot 308 se dnevno proizvede u fabrikama u Mulhousu i Sochauxu i do kraja godine će biti dostupni kupcima i van Evrope.

Od proljeća 2008. godine, postojećem “hatch” modelu 308-ice će se pridružiti i druge varijante istog modela koje očekuju kupci u kategoriji kompaktnih automobila.

Peugeot 308 RC Z kreće u proizvodnju

[SLIKA]1[/SLIKA] Peugeot će uskoro da pokrene i proizvodnju RC Z izvedbe kompaktnog modela 308. Ovaj model je predstavljen na frankfurtskom međunarodnom salonu automobila gdje je privukao veliku pažnju posjetitelja. Peugeot 308 RC Z je izgrađen na osnovu novog modela 308 i pokazatelj je smjerova u kojem se izgled modela 308 može kretati. Posjeduje 1,6 litreni motor jačine 175 KS, ali u ovoj studiji opremljen novorazvijenim Twin-Scroll turbopunjačem, postiže jačinu od 218 KS.

Za ovu priliku razvijen je i potpuno novi 6-stepeni mjenjač, te tako 308 RC Z postiže maksimalnih 235 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h za 7 sekundi, a potrošnja goriva iznosi razumnih 6,7 l na 100 km.

Peugeot 308 RCZ može se "provozati" na Peugeot ostrvu u virtualnom svijetu 3D Second Life. Korisnici Second Lifea mogu se upoznati i sa konceptnim automobilom Flux, pobjednikom ovogodišnjeg Peugeot dizajnerskog konkursa, čija je maketa takođe predstavljena na Peugeot štandu na frankfurtskom salonu automobila.