Povratak na scenu
2

Vanwall priprema električni model koji će pokretati gotovo 600 KS

E. L.
Prvi renderi pokazuju kako će izgledati električni automobil Vandervell koji će kompanija Vanwall napraviti u samo 500 primjeraka i nuditi po cijeni od 128.000 eura.

Iza naziva Vanwall krije se jedan od uspješnijih timova Formule 1 iz pedesetih godina prošloga stoljeća koji je osnovao britanski industrijalac i zaljubljenik u trke Tony Vandervell, a za koji su vozili mnogi poznati trkači iz tog perioda među kojima je bio i Stirling Moss.

Nakon više od šest decenija od posljednje trke u F1, ime Vanwall vraća se na scenu kao ekskluzivna automobilska kompanija, zajedno s trkaćim odjelom čiji će Hypercar prototip Vanwall Vandervell 680 ove sezone premijerno nastupati u FIA-inom Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship).

Vanwall će električni dvovolumenski model Vandervell proizvoditi u Njemačkoj, a ponudit će ga u verzijama S i S Plus. Zna se da će karbonska karoserija biti postavljena na 22-inčnim točkovima, a otkriveno je da će obje verzije imati integralni pogon. Elektromotori će u slabijem izdanju proizvoditi 320 konjskih snaga, a baterije (čiji kapacitet nije otkriven) će osiguravati prelazak do 450 kilometara.

Snažniji Vandervell S Plus pokretat će 587 konjskih snaga, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,4 sekunde, a automobil će s jednim punjenjem baterija prelaziti do 420 kilometara.

Vanwall će Vandervell napraviti u samo 500 primjeraka, a prve isporuke kupcima koji su spremni izdvojiti 128.000 eura počet će u trećem kvartalu ove godine.