Jedan od 275 sretnika
2

Valtteri Bottas preuzeo Mercedes-AMG One

D. B.
Nakon što je pet godina proveo u Mercedesu, finski vozač Formule 1 Valtteri Bottas potpisao je za ekipu Alfa Romeo, no to ne znači da je otkazao naručenu Mercedes-AMG One, koji mu je konačno dostavljen.

Tridesettrogodišnji Bottas je putem Instagrama pokazao svoj hiperautomobil s F1 motorom lakiran u prelijepu nijansu plave boje s mnogo površina izloženog karbona.

Ovo nije prvi AMG One koji je isporučen jer ih kupci preuzimaju još od januara ove godine. Bottasov nekadašnji timski kolega Lewis Hamilton je među 275 kupaca hiperautomobila, kao i nekadašnji šampion Nico Rosberg. AMG One je najbrži serijski automobil na Nurburgringu i u Monzi.

Podsjetimo, Project One je predstavljen kao koncept u septembru 2017. godine, a proizvodnja je počela tek u augustu 2022. godine. Poteškoće u razvoju su odložile predstavljanje hiperautomobila, no AMG je na kraju pronašo rješenje da 1,6-litarski V6 turbo motor radi u praznom hodu na 1.200 obr/min umjesto na 5.000 obr/min kao što je slučaj s bolidom Formule 1. Ispunjavanje sve strožijih propisa o emisiji gasova je također bilo teško.

Riječ je o osjetljivom motoru koji se mora detaljno servisirati svakih 50.000 kilometara, no jasno je da mnogi primjerci neće nikada preći tu kilometražu jer se radi o automobilu koji će veći dio svog života provesti u klimatiziranoj garaži. Vrijednost će mu definitivno konstantno rasti, posebno jer je iz Mercedesa saopćeno da ova kompanija više nikad neće proizvesti cestovni automobil s F1 motorom.

Proizvodnja hiperautomobila s četiri električna motora i pogonom na sva četiri točka ručno se obavlja u AMG-ovom postrojenju u britanskom Coventryju, dok hibridni pogon proizvodi odjel Mercedes-AMG High Performance Powertrains u Brixworthu. Posebno proizvodno postrojenje je bilo neophodno, a Multimatic pomaže Mercedesu u procesu proizvodnje indirektnog nasljednika modela CLK GTR.

Kombinovana snaga modela AMG One iznosi 1.049 KS, a motor je uparen sa sedmostepenim automatiziranim manuelnim mjenjačem. Hiperautomobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi, do 200 za 7 sekundi a do 300 km/h za 15,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 352 km/h.