auto
0

Uskoro ograničena serija modela Type 72D

FENA
Lotus type 72D
Lotus type 72D
Kao znak sjećanja na 35 godina od velikog uspjeha modela Type 72D s kojim je Brazilac Emerson Fittipaldi u takmičenju Formule 1 postao 1972. svjetski prvak, Lotus je najavio kako će uskoro početi s prodajom istoimenog bolida.

Type 72D je zapravo verzija modela Lotus Elise i biti će ponuđen u samo 50 komada na cijelom svijetu po cijeni od oko 60.000 US dolara (45.000 eura).

Svaki od ovih modela će imati posebnu pločicu iznutra i dokumente na kojima će biti potpisi Clivea Chapmana, sina osnivača Lotusa Colina, te predsjednika Lotus Grupacije Michaela J. Kimberleya.

Interijer ovog bolida napravljen je od alcantara i kože u dvije nijanse. Type 72D Ima stražnji spojler, naplatke u zlatnoj boji kao i cijeli niz ukrasnih detalja. Boja je naravno crno-zlatna po uzoru na kolorit glavnog sponzora Lotusove ekipe iz 1972. godine - engleske tvornice cigareta John Player & Sons (natpis John Player Special).

Lotus Elise Type 72D je prvi puta službeno predstavljen na autosalonu New Yorku International Auto Show koji traje od 6. do 15. aprila. Prodaja počinje na ljeto 2007. godine - ističu iz Lotusa.

Lotus Type 72D je za mnoge najlješi Formula 1 bolid svih vremena.