Stiže ekonomični Cayenne
0

Uskoro i prvi Porsche na naftu

Sarajevo-x.com
Astronomske cijene fosilnih goriva već odavno bacaju u očaj i proizvođače automobila ali najviše same kupce i vozače. Iako su do sada kupci prestižnih automobila bili koliko toliko imuni na cijene goriva, jasno je da više ni oni nisu u stanju rasipati novac.

Zbog toga, i niza drugih razloga Porsche je odlučio zaboraviti na svoju tradiciju, i tržištu ponuditi model sa dizelskim motorom.

Ono što Porsche vjerovatno više zabrinjava od budžeta njihovih kupaca je trend pada prodaje velikih SUV vozila. S obzirom na namjenu i imidž SUV-ova koji su gotovo po pravilu veliki potrošači goriva, trenutno imaju ispunjene sve preduslove da im se desi isto ono što se dogodilo američkim „muscle car“ gutačima goriva krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Upravo zvog toga svi proizvođači koji imaju veliki udio u prodaji SUV-ova ubrzanim tempom razvijaju alternativne pogone za ove modele, a s obzirom na tradiciju i imidž Porschea, uvođenje dizelskog motora u ponudu je jedna od radikalnijih alternativa u historiji ove komapnije.

Činjenica da osnovni Cayenne sa najslabijim motorom u idelanim uslovima troši 12,9 litara benzina na 100 kilometara jasno je da i imućniji vozači trebaju neku skromniju opciju. Naravno, i uz manju potrošnju dizelaš u Cayenneu mora zadržati ugled Porschea kao sportske marke, te odlične performanse jednostavno ne smiju izostati. Porsche je već potvrdio da dizelski Cayenne u prodaju dolazi u martu naredne godine, te bi trebao koštati oko 55.000 Eura.

Također, u Porscheu očekuju i odličan odziv, pa bi prema njihovim očekivanjima tržište trebalo godišnje „progutati“ preko 15.000 dizelskih Cayennea. U svakom slučaju tačne podatke o novom dizelskom motoru Porsche još uvijek uspješno krije, ali je jasno da bi trebao ponuditi i znatno više od Volkswagenovog V10 TDI sa 313 KS koji se ugrađuje u Touareg. Uz najavu dizelaša, Porsche je najavio da je u toku razvoj i novog SUV-a manje klase koji je će dijeliti platformu sa Audijem Q5 i VW Touranom.