Fordov konkurent Sciroccu
0

Uskoro Ford Focus Coupe

Sarajevo-x.com
Iako je još uvijek riječ tek o crtežima očito je da se do sad anije pojavila preciznija najava nove generacije Ford Focusa, a pored toga što otkriva nove dizajnerske smjernice izvjesno je da će Focus dobiti i atraktivnu coupe verziju.

Novi Ford Focus bi pored svih noviteta trebao sa sobom donijeti i novu filozofiju ponude karoserijskih verzija, pa bi tako trovratna verzija ovaj put trebala biti mnogo više od identičnog automobila koji samo ima jedan par vrata manje. Tačnije, zahvaljujući zaista atraktivnom izgledu novi Focus sa troja vrata sasvim opravdano će biti obilježen kao coupe. Ujedno, novi Ford Focus sa troja vrata donosi i svjež, moderan i atraktivan oblik karoserije koji odavno nedostaje u ponudi modela Forda. Također, trovratni Focus zbog svog kupe oblika direktni je konkurent drugim kompaktnim kupima koji su već na tržištu, a prije svega renaultovom Meganeu Coupeu i VW-ovom Sciroccu. Ford, u svakom slučaju, ima vrlo ambiciozan plan s novom generacijom Focusa, pa se tokom 2010. godine očekuje i jedna od verzija monovolumena C-MAX. Zanimljivo je da će u slučaju nove generacije Focus Coupe biti vrh ponude cijele palete budućih Focusa.

Zanimljivo je da Ford planira, ustvari, ponuditi dvije trovratne verzije. Tako bi jedna verzija više ličila na petovratnu karoseriju i bila bi namjenjena kupcima koji se ne žele odreći praktičnosti, dok bi druga verzija imala istaknutu kupovsku formu, te bi i svojim voznim osobinama sportski orjentisana. Novi Ford Focus Coupe dobiće i novi turbo EcoBost motor s direktnim ubrizgavanjem goriva, dok bi osnovni motor u ponudi trebao biti 1.0-litarski benzinski motor koji u dvije verzije razvija 89 ili 108 KS. Očekuje se da će budućim kupcima najzanimljiviji biti novi 1.6-litarski benzinski turbo motor koji će također dolaziti u dvije verzije, i to sa 148 ili sa 178 KS. Novost su i dva nova dizelaša, gdje je osnova 1.6-litarski TDCi sa 89, 108 i 128 KS, a gornji dio ponude predstavlja 2.0 TDCi sa 168 ili 197 KS. U svakom slučaju očito je da sa novim Focusom u Fordu imaju ozbiljne ambicije, a novi Focus Coupe bi trebao biti pravi hit kada se počne prodavati krajem 2010. godine.