Otkaz za 3.500 radnika
10

Uprkos padu prodaje električnih vozila, Ford ne odustaje od plana da prekine proizvodnju Focusa

A. M.
Proizvodnja Fordovog kompakta, koji se mahom oslanja na SUS motore, bit će prekinuta krajem 2025. godine. Ford je istovremeno potvrdio da će u njemačkoj fabrici u Saarlouisu ugasiti 3.500 radnih mjesta.

Ford je potvrdio da neće produžiti proizvodnju Focusa u Njemačkoj, uprkos odluci Evropske unije da odgodi uvođenje Euro 7 norme i opštem padu potražnje za električnim vozilima.

Ford postepeno prekida operacije u Saarlouisu, a nakon što proizvodnja Focusa završi u novembru 2025. godine, samo 1.000, od trenutnih 4.500 radnika tvornice, ostat će u njemačkim pogonima kako bi pružali usluge za druge Fordove lokacije. Fabrika će ostati otvorena najmanje do kraja 2032. godine.

Povećanje broja konzervativnih članova u novoizabranom Evropskom parlamentu moglo bi potencijalno pokrenuti relaksiranje plana s kojim bi se omogućila prodaja vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. godine. U isto vrijeme, prodaja električnih vozila usporava, dajući krila ovom planu u kojem se produžava život konvencionalnim automobilima.

Međutim, bilo kakve promjene pravila neće uvjeriti Ford da nastavi s proizvodnjom automobila u Saarlouisu, uključujući prvenstveno Focus. Ford je već pomjerio vlastiti plan prodaje samo električnih putničkih automobila u Evropi sa 2030. na 2035. godinu.

Drugi proizvođači automobila također preispituju svoje ciljeve, jer je prodaja električnih vozila u padu od početka godine. Samo u Njemačkoj prošli mjesec električni automobili su doživjeli pad prodaje od 31 posto.