Dva automobila u jednom
13

Unikatni Zagato AGTZ Twin Tail zbog dodatnog aero repa košta čak 650.000 eura

A. M.
Specijalisti za karoseriju iz Zagata zvanično su predstavili svoj novi model AGTZ Twin Tail. Ovo je performansni model baziran na novoj verziji francuske ikone Alpine A110 i ima zadnji dio koji se može ukloniti. Bit će proizvedeno samo 19 primjeraka.

Čuveni italijanski proizvođač unikatnih i plemenitih karoserija Zagato, reinkarnirao je AGTZ Twin Tail model koji je 1968. bio baziran na modelu Alpine A220. Tada je čuveni Andrea Zagato tvrdio da je to automobil s dva lica, jer je to priča o A220 prije i poslije transformacije.

Zagato je isticao da moderna vremena ne tolerišu kompromise, zbog čega je AGTZ ustvari bio dva automobila u jednom, a vlasnik je mogao da odluči koju će verziju karoserije izvući na cestu. Na ovaj način se Longtail verzija pretvara u Shorttail verziju nakon odvajanja stražnjeg dijela. Jedan je bolje funkcionisao na brzoj stazi, drugi na krivudavoj i tehničkoj dionici ceste.

Ni novi AGTZ Twin Tail nije kreiran na praznom komadu hartije. On je takođe zasnovan na francuskoj ikoni nove generacije Alpine A110 i takođe ima dvostruki zadnji dio koji se može ukloniti. Tako se automobil može konfigurisati za normalnu cestovnu upotrebu ili korisiti za postizanje maksimalne brzine zahvaljujući nižem aero koeficijentu koji generiše neobični dodatak u vidu produženog "repa".

Zagato nije otkrio detalje o pogonskom agregatu, ali je velika vjerovatnoća da će biti identičan onom koji se nalazi u serijskoj Alpini. Trenutno se ispod haube ovog savremenog i laganog sportaša sa centralno postavljenim motorom nalazi 1,8-litarski turbobenzinski motor, koji u top verziji razvija 300 KS i 320 Nm obrtnog momenta. Sa masom praznog vozila koja jedva prelazi 1.100 kg, opremljen sedmostepenim mjenjačem, A110 ubrzava do 100 km/h za 4,5 sekunde.

Zagato će proizvesti samo 19 primjeraka modela AGTZ Twin Tail, a cijena svakog će iznositi pozamašnih 650.000 eura. Model će biti javno predstavljen u maju na svjetski poznatoj izložbi Concours d'Elegance u Vila d'Este.