Kodno ime Omega
4

Udružili se Lotus i Williams, zajedno rade na hiperautomobilu

Klix.ba
Proizvođač sportskih automobila Lotus i Williams Andvancet Engineering su zvanično objavili novo strateško partnerstvo koje će im omogućiti zajedničko istraživanje i razvoj naprednih tehnologija pogona.

Precizni parametri dogovora dvije strane u ovom trenutku nisu poznati, ali neki izvori tvrde da će Lotus i Williams raditi na novom hiperautomobilu koji će postati rival Aston Martinu Valkyrie.

Direktor Lotusa Phil Popham je kazao da je partnerstvo Williamsom dio strategije širenja znanja i mogućnosti u svijetu automobila koji se brzo mijenja. Autocar tvrdi da je riječ o razvoju hibridnog hiperautomobila kodnog imena Omega. Vjeruje se da Lotus predvodi razvoj kako bi se osiguralo da automobil nosi DNK ovog brenda te da zadovolji kriterije o težini.

Williams će doprinjeti svojom tehničkom ekspertizom na plju električnih sistema te će vjerovatno osigurati baterije. Vjeruje se da će hiperautomobil Omega koristiti najmanje dva električna motora te da će imati pogon na sva četiri točka. Napredna tehnologija baterija bi trebala omogućiti domet veći od 407 kilometara s jednim punjenem baterije.

Autocar navodi da je projekt udaljen još najmanje dvije godine.