Novi projekt
3

Uber podstiče vozače da pređu na električne automobile

Klix.ba
Vozači Ubera koji koriste električne autombile mogli bi dobiti povišicu zahvaljujući novom projektu.

Uber je pokrenuo projekt čiji je cilj da vozači odbace svoje automobile sa konvencionalnim motorima te da pređu na električna vozila. Kompanija im je spremna ponuditi više novca kako bi prešli na ekološki prihvatljive automobile.

Projekt će trajati godinu dana te će nekim vozačima električnih automobila biti pruženi podsticaji. Uber dodaje mogućnosti na svoju aplikaciju specijalno namijenjene vozačima električnih automobila, a udrućuje se s neprofitnim organizacijama i istraživačima s ciljem pronalaska novih načina na koje Uber i lokalne vlade mogu ohrabriti vozače da kupuju električne automobile.

Projekt se provodi u Austinu, Los Angelesu, Montrealu, Sacramentu, San Diegu, San Franciscu i Seattleu. Podsticaji za vozače koji prelaze na električna vozila će varirati u zavisnosti od grada u kojem se nalaze.

Prošle godine su Uberovi vozači obavili 4 miliona putovanja električnim automobilima u SAD i Kanadi.

Uberov rival Lyft ima sličan projekt te je najavio višemilionsku investiciju kako bi postao transportna usluga bez emisije CO2. Trenutno 100.000 Lyftovih vozača u SAD-u koriste električne automobile iako neki od njih vjerovatno voze i za Uber. Lyft namjerava dostići brojku od milijardu vožnji električnim vozilima godišnje do 2025. godine.