Nedostatak vozača
12

U Tokiju počele testne vožnje autonomnim taksijima

FENA
Kompanije ZMP Inc. koja razvija autonomne tehnologije i Hinomaru Kotsu prve su u svijetu koje će ponuditi taksi usluge automobilima sa autonomnom vožnjom.

Taksi kompanija počela je probne vožnje autonomnim automobilima s ciljem da ova usluga bude dostupna svima do 2020. godine kada je Tokio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prenosi agencija Kyodo News.

U ovom poduhvatu ZMP-a i kompanije Hinomaru koristi se jedan kombi opremljen senzorima i drugim autonomnim tehnologijama koji čini četiri kružne vožnje dnevno na prometnoj 5.3-kilometarskoj ruti između komercijalnih objekata u okruzima Otemachi i Roppongi.

Autonomna tehnologija će započeti vožnju, zaustaviti i okrenuti vozilo, ali vozač i pomoćnik će biti u vozilu kako bi se pobrinuli za sigurnost vožnje i putnika. Putnici će otključati vrata i izvršiti plaćanje putem aplikacije za smartphone, plaćajući 1.500 jena (oko 22 KM) za jednosmjernu vožnju. Putnici za testnih 96 vožnji su unaprijed izabrani.

"Bila je to veoma ugodna vožnja da sam skoro zaboravio da se nalazim u autonomnom vozilu. Osjetio sam napredak u tehnologiji", izjavio je 45-godišnji putnik iz Toshima Ward-a u Tokiju, koji je u ponedjeljak ujutro ušao u prvi autonomni taksi.

Autonomne usluge vožnje se smatraju kao rješenje za nedostatak vozača u Tokiju i povećanu potražnju za taksijima među stranim posjetiteljima u Japanu.