Stvar prestiža
44

U SSC-u misle da je Tuatara jedini automobil koji može stići do 483 km/h

Klix.ba
Trka za vrtoglavim maksimalnim brzinama ne jenjava, a automobilskim kompanijama koje pripremaju cestovne automobile sposobne da dostignu magični broj 300 (milja na sat) priključila se i američka kompanija SSC.

Nakon prošlomjesečnog predstavljanja novog ultrasportskog modela Tuatara u automobilskoj kompaniji SSC North America misle da je, zbog izuzetno aerodinamične karoserije i potencijala motora, njihov novi dvosjed jedini automobil koji može stići do vrtoglavih 483 km/h (300 milja na sat).

I dok u Bugattiju za sada ostaju pri odluci da neće pripremati Chiron koji će moći da razvije 483 km/h, a u Koenigseggu (čija je Agera RS stigla do rekordnih 446,97 km/h) i Hennesseyju (u kojem finaliziraju posao vezan za model Venom F5) misle drugačije, prvi čovjek SSC-a Jerod Shelby misli da samo oni trenutno imaju automobil koji može stići do najnovije visoko postavljene brzinske ljestvice.

"Ono što znamo o konkurenciji daje nam za pravo da mislimo kako smo u ovom trenutku jedina automobilska kompanija koja ima dovoljno aerodinamičan i snažan automobil koji može stići do 300 milja na sat", izjavio je Shelby.

Prema posljednjim informacijama iz SSC-a, iako konačna verzija Tuatare još nije gotova, mjerenja u zračnom tunelu pokazala su da karoserija automobila već ima aerodinamiku koja je bolja od očekivane, a novog potencijalnog brzinskog rekordera pokretat će 5,9-litarski biturbo V8 motor koji bi uz upotrebu goriva E85 trebao razvijati više od 1.770 konjskih snaga.

SSC North America je u kooperaciji s italijanskom kompanijom AutoMac za Tautaru razvio 7-stepeni mjenjač koji će vozaču nuditi tri radna programa (comfort, sport i track). Automobil će biti proizveden u samo 100 primjeraka, a prve isporuke kupcima planirane su sredinom naredne godine.

Vezani članci